Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Sony A-serie: De A9

Is de Sony A9 voor wildlifefotografie?

Het vele reizen dat mijn vrouw en ik samen doen stelt ons iedere keer weer voor een uitdaging, met name als het gaat om welke camera we meenemen. Hoe groter hoe beter de kwaliteit, maar al dat gesleep met rugzakken vol gaat je na jaren ook vervelen. Vooral mijn vrouw is het zeulen met de zware camera’s meer dan zat, vandaar dat wij met name voor haar op zoek gingen naar een oplossing. Nu zijn we nogal gewend - en gehecht - aan kwaliteit dus het wordt nog een hele uitdaging om iets te vinden dat eenvoudiger mee te nemen is en toch aan onze kwaliteitseisen voldoet.

Voor onze reis is de keuze deze keer gevallen op de Sony A9 , een camera die bekend staat om zijn snelheid van scherpstellen en de 20 beelden per seconde. Met deze spec’s staat hij met name bekend als camera voor sportfotografen, de keuze lag dus niet direct voor de hand. Des te groter de uitdaging.

Soms kun je bij een review maar beter direct beginnen met de conclusie:

Whauw, Wat kan mijn vrouw goed fotograferen

Hoe de Sony A9 met daarop de splinternieuwe FE 100-400 f/4.5-5.6 GM OSS haar bevallen is lees je hieronder.

Voor mij een Canon 5D mark III met diverse lenzen, een Panasonic FZ2000 voor het schrijven van een review en dan voor mijn vrouw een Sony A9 , een FE 16-35 f/4.0 ZA OSS, en een FE 100-400 f/4.5-5.6 GM OSS. Verder nog wat GPS apparatuur, twee Swarovski verrekijkers en natuurlijk een goede zaklantaarn. Onze reis voert ons door Zuid Afrika, Namibië en dan door Botswana weer terug naar de thuisbasis in Pretoria waar ons auto permanent gestald staat. Een reis van bijna 9000 kilometer met heel veel indrukken, prachtige momenten en heel veel foto’s.

De Sony A9

Een Full frame 24 megapixel camera met 693 autofocus punten en 20 foto’s per seconde. Dat hij spatwaterdicht is is voor onze reis wel lekker, we zitten immers vaak in het stof maar zoals je later in de foto’s kan zien soms ook in de stromende regen. De camera voelt goed aan, de bediening gemakkelijk en het dynamisch bereik groot.

De FE 16-35 f/4.0 ZA OSS

Een prachtig afgewerkt objectief dat zeer degelijk aanvoelt. Optisch zeer goed en de lichtsterkte van f 4.0 maakt het ook klein in verhouding tot zijn lichtsterkere broer van 2.8. Het bereik is ideaal voor de landschappen en meer algemene fotografie.

De FE 100-400 f/4.5-5.6 GM OSS

Net nieuw op de markt toen wij vertrokken en dit bereik heb je ook echt nodig in Africa. Optisch een juweeltje, scherp tot in de hoeken en een prachtige achtergrond onscherpte hetgeen bij wildlife fotografie een must is. Daarnaast stelt de lens al scherp vanaf 98 cm en dat in de 400 mm stand. Ideaal voor ‘klein wild’ zoals dragonflies en dung beetles.

Het begin is even wennen

Met name de eerste week moet mijn vrouw even wennen aan de camera. In tegenstelling tot anderen heeft ze nooit een ‘eigen’ camera gehad maar sleep ik altijd mee uit de winkel waarvan ik denk dat het voor haar geschikt is. Zo fotografeerde ze de laatste jaren met een Canon 1D mark III , een grote Pro camera die veel te zwaar voor haar was. Daarna een Olympus E-M1 set en het laatste jaar een Panasonic GX8. Van deze camera’s beviel de Panasonic GX8 haar het beste maar toch bleef er in het achterhoofd altijd iets knagen. De scherpte, de achtergrond onscherpte en met name de detaillering, liet soms te wensen over en de foto’s waren niet meer zo mooi als de jaren daarvoor. Nou, ik kan je zeggen; de twijfel, daar is niets meer van over. Na een week wennen aan de camera werd ze langzaamaan verliefd. Het plezier in fotograferen is weer terug en vrijwel iedere foto was raak. Zowel wat betreft de belichting als de scherpstelling. Ook ik heb natuurlijk af en toe met de camera gewerkt en het resultaat is inderdaad verbluffend.

Wat maakt de camera zo bijzonder?

  • De sensor

  • We hebben, zoals verteld, al vele camera's mee gehad naar Afrika, maar wat maakt deze Sony nou zo bijzonder. Nou allereerst de grote sensor met daarop ‘slechts’ 24 miljoen pixels. Net als de Canon 5D mark III beschik je dus over heel veel (24 miljoen om precies te zijn) pixels maar doordat er in verhouding tot de sensorgrootte relatief weinig zijn heb je een uitstekende signaal/ruis verhouding. Daarnaast is vanwege de hoeveelheid de detaillering in je foto’s uitstekend.

  • De scherpstelling

  • De scherpstelling is zo snel en daarbij zo accuraat dat vrijwel iedere foto raak is. Groot voordeel is dat je ook scherpstelpunten helemaal aan de randen van je beeld hebt hetgeen met een spiegelreflex niet het geval is. Ook is de uiterste hoeken kun je dus nog perfect scherpstellen en de camera ziet - ook tijdens het fotograferen - in welke richting je object zich beweegt.

  • De bediening

  • De bediening is eenvoudig en snel eigen te maken. Daarnaast heb je het grote voordeel dat je in de zoeker ziet welke aanpassing op de belichting je doet. Met andere woorden: als je gaat over- of onderbelichten zie je in de zoeker je foto lichter of donkerder worden. Dit maakt het maken van beter belichte foto’s veel eenvoudiger.

  • De auto ISO en het gebrek aan ruis

  • De sensor van de camera is goed, heel goed zelfs. Wij stelde de camera als volgt in: "Auto ISO tussen 100 en 3200 ISO en diafragma voorkeuze", de A stand dus. Dit heeft vele voordelen. Je fotografeert met diafragmavoorkeuze dus je bepaalt zelf de scherptediepte in je foto’s. Belichting aanpassen doe je met de onder- en overbelichtingsknop, je ziet in je zoeker direct het resultaat. Over de sluitertijd en de ISO waarde hoef je niet meer na te denken. Immers, de camera heeft een uitstekende beeldstabilisatie en hij past je ISO waarde automatisch aan als de sluitertijd te lang dreigt te worden. Je kan je dus helemaal concentreren op de compositie van het beeld en ervaart dat als fotograferen zonder technische stress met een uitstekend resultaat.

  • Een jaloerse echtgenoot

  • Normaal ben in niet zo jaloers maar één nacht was ik dat wel. Het was pikdonker, zo donker als alleen africa kan zijn. We horen wat alarmkreten van diverse dieren maar kunnen niets zien totdat… mijn vrouw haar camera pakt. Door de elektronische zoeker van de Sony A9 ziet zij op zo’n vijfentwintig meter afstand een cheetah die met het blote oog niet is te onderscheiden. Met de zaklantaarn erbij lukt het om wat foto’s te maken. De foto’s zijn natuurlijk niet de beste die ze ooit maakte maar dat het überhaupt kan, daar konden we vroeger alleen maar van dromen.

De conclusie na zes weken Afrika.

Mijn vrouw heeft er een nieuwe liefde bij, de Sony A9 . Ik mag hem ook niet meer mee terug nemen naar de winkel. Dit wordt haar camera en ik moet volgend jaar wel een heel goed argument hebben om haar een ander camera te laten proberen. Stiekem ruil ik hem binnenkort om voor de nieuwe Sony A7 R III . Toch benieuwd wat ze daar van vindt. De Sony A9 is in ieder geval super geschikt voor wildlife, vogel- en natuurfotografie. Een top camera.

Bekijk gerelateerde producten

Geplaatst in:
Ed Dorrestein

Fotograaf / Safarigids

Ed Dorrestein heeft een passie voor natuur- en wildlife fotografie. Hij is zijn carrière in 1984 begonnen als trouwfotograaf, waarna hij jarenlang werkzaam is geweest binnen de camerabranche (waaronder als mede-eigenaar van Cameraland). Ed heeft tevens ruime ervaring als safarigids en gaat nog steeds jaarlijks reizen en fotograferen in Afrika. Hij test regelmatig camera's en schrijft en vertelt daar uitgebreid over.