Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Keuzehulp

Wat is het verschil tussen een goedkope en dure verrekijker?

Verrekijkers zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Je goedkope modellen van enkele tientjes, maar je hebt ook dure exemplaren van enkele honderden tot wel duizenden euro's. Uiteraard mag je verwachten dat duurdere verrekijkers ook beter zijn dan goedkopere, maar wat zijn de verschillen en wat bepaalt uiteindelijk de prijs van een verrekijker?

Goedkope verrekijkers

Bij goedkope verrekijkers wordt er zoveel mogelijk bespaard bij het produceren van de verrekijker. Dit houdt in dat de bouwkwaliteit, kwaliteit van de onderdelen en kwaliteit van de optiek zo goedkoop mogelijk wordt gehouden. Behuizingen en scherpstelmechanismes zijn veelal van kunststof en er zijn zelfs verrekijkers die geen glazen prisma gebruiken, maar kunststof met reflectief materiaal. Naast de kwaliteit van de verrekijker is ook de kwaliteit van de bijgeleverde accessoires van een lager niveau dan bij duurdere verrekijkers.

Pas op bij 'semi dure' verrekijkers.

Bij veel goedkope verrekijkers worden de frontlenzen voorzien van exotische kleurcoatings. Het meest bekende daarin zijn de fel rode frontglazen van goedkopere verrekijkers. Door de rode coating wordt het rode licht van het zichtbare licht geblokkeerd, hierdoor lijkt het alsof de lensfouten, chromatische aberraties, etc., niet in de goedkopere verrekijker zitten. Echter, door deze rode coating wordt het beeld onnatuurlijk en de kleur niet waarheidsgetrouw weergegeven. Een correcte kleurweergave is echter wel van belang bij het vogelspotten om exact te zien welke vogel we voor ons hebben.


Dure verrekijkers

Dure verrekijkers worden volgens zeer exacte specificaties gemaakt van de duurste en meest exclusieve materialen. Bij de hoog getrainde specialisten die deze verrekijkers maken is de tolerantie ten opzichte van afwijkingen van de gstelde norm minimaal en zelfs bij een zeer geringe afwijking komen deze kijkers niet door de kwaliteitscontrole. Door het gebruik van betere materialen gaat het scherpstellen beter en is de bouwkwaliteit beter. Vaak is het ook zo dat duurdere verrekijkers 10 jaar of zelfs langer garantie geven. De goedkopere voldoen daarentegen vaak net aan de Europese eis van 2 jaar en in enkele gevallen 5 jaar.


Op een Leica Noctivid verrekijker krijg je 10 jaar garantie.

Middensegment verrekijkers

Tussen het goedkope en dure segment verrekijkers, bevindt zich een zeer groot middensegment. Deze groep verrekijkers worden met veel betere materialen gemaakt dan de goedkope verrekijkers, dit verlengt de levensduur enorm. Ook zijn de optische eigenschappen een stuk beter, omdat er minder bespaard hoeft te worden op materialen en bouw.


Goedkoop of toch duur?

Dat is uiteindelijk de vraag die beantwoord moet worden. Prijskwaliteit is voor iedereen belangrijk en dat is natuurlijk ook bepalend voor de keuze voor een verrekijker. Goedkopere kijkers gaan niet zo lang mee en zijn ook minder fijn in gebruik. Deze verrekijkers zijn vaak slecht te onderhouden en geven sneller problemen dan de wat duurdere verrekijkers, daarnaast zijn de prestaties bij weinig licht een stuk minder. Dit heeft voornamelijk te maken met de lichttransmissie van de verrekijker.

Voorbeeld: Drie verschillende 10x42 verrekijkers van 100-, 500- en 2200 euro.

Op papier zijn de specificaties gelijk, namelijk 10x vergroting en een opening van 42mm. Het is echter zo dat elk stuk glas in de kijker een beetje verlies geeft aan de lichtopbrengst. Een lage lichtopbrengst is een gevolg van goedkoop en/of slecht geslepen glas, het missen van coatings of slechts enkele coatings in plaats van meerdere coatings per individueel glas en als laatste dat deze kijkers vaak niet gevuld zijn met een edelgas. Bij goedkoper verrekijkers leiden deze factoren tot een verlies aan lichtopbrengst van 5 tot 10% per stuk glas, de gemiddelde kijkers zitten vaak tussen de 1 en 5% en de duurste kijkers tussen de 0,1 en 1%. Met gemiddeld 10 verschillende stukken glas per verrekijker kan dat dus voor een groot verschil zorgen!

Nou zul je wellicht denken dat 10% verlies met 10 glaselementen betekent dat er sprake is van 100% verlies. Dat klopt, maar in de optiek en fotografie is 100% verlies een halvering van de hoeveelheid licht. Laat in de middag heeft een kijker die 100% verlies heeft een beeld alsof het schemering is en in de echte schermering lijkt het zelfs al nacht. Bij de betere verrekijkers zal de lichttransmissie al te zien zijn in de specificaties, goedkopere doen dit niet. Als er dus met een duurdere kijker op het zelfde moment gekeken wordt, dan is het beeld veel helderder. Zo raden wij altijd aan om verrekijkers te testen als het wat donkerder is. In het zonnetje zijn ze namelijk bijna allemaal mooi qua beeld!

Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.