Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Zes fotografen fotografeerden één man. Een geslaagd experiment?

Wat gebeurt er als meerdere fotografen een portret zouden maken van dezelfde man? Canon voerde dit experiment uit en presenteerde dit in een video die sindsdien al meer dan een miljoen keer is bekeken. Hierbij kregen zes fotografen dezelfde camera en ieder 10 minuten om in dezelfde omgeving een portret van een man te maken. Hun belangrijkste opdracht was dat ze zijn essentie en karakter in de foto moesten vangen. Maar hier is de twist: elke fotograaf kreeg een ander achtergrondverhaal te horen.

In het filmpje speelt acteur Michael de rol van een visser, een self-made miljonair, een mensenredder, een ex-veroordeelde, een voormalig alcoholist en een medium. Bij elke korte fotosessie had Michael een andere achtergrond. Aan het einde van het experiment zie je zes totaal verschillende foto's. Kan jij zien welk portret bij welke rol hoort?

Geslaagd experiment?

Aan het einde van de video claimt Canon dat de portretten zo verschillend zijn, omdat elke fotograaf een ander perspectief had. Met dit Decoy experiment wilden ze laten zien dat een foto meer bepaald wordt door de persoon achter de camera, dan door het gefotografeerde object. Het doel van Canon is: 'to shift creative thinking behind the lens'. Zijn ze daarin geslaagd? Het idee dat elke fotograaf een eigen interpretatie maakt vanuit hun perspectief tijdens het fotograferen is niet nieuw. Wetenschappers en kunstcritici buigen zich al jaren over de interpretatie van foto's door de fotograaf en door de kijker. Het is geen slecht idee van Canon om dit met een pakkend filmpje onder de aandacht te brengen.

Maar laat dit experiment écht de verschillende perspectieven van de fotografen zien? Niet direct, want daarvoor is dit filmpje te kort door de bocht. We weten bijvoorbeeld niets over de zes fotografen. Wat is hun achtergrond? Hun ervaring? Daarnaast speelt Michael per fotosessie een andere rol. Hierdoor fotografeerden ze elke keer een ándere man. Kun je de beelden dan nog vergelijken? En slaagden ze er überhaupt in om de essentie van Michael te vatten, terwijl hij maar deed alsof? Was het niet interessanter als de zes fotografen allemaal dezelfde echte Michael hadden gefotografeerd? Dan pas kun je de verschillende fotografie-stijlen en perspectieven met elkaar vergelijken, vooral als je fotografen uit allerlei richtingen bij elkaar zou zetten. Wat zou een sportfotograaf van Michael maken? Of iemand die normaal alleen maar low-key bloemen of gebouwen fotografeert? Of wat zouden de resultaten zijn tussen ervaren en beginnende fotografen? Mogelijkheden genoeg.

Wat zegt deze video wel?

Hoewel je helaas weinig kunt zeggen over de creatieve stijlen en perspectieven van de verschillende fotografen, vertelt elke foto wél een ander verhaal. De foto van de miljonair kan zo op de voorkant van Forbes en de alcoholist lijkt eenzaam door de grote ruimte om hem heen. De veroordeelde zit deels in de schaduw, terwijl het gezicht van de mensenredder verlicht wordt. Zo valt er bij elk portret een link te leggen tussen de foto en (het stereotype van) de desbetreffende rol. In het filmpje komt duidelijk de samenwerking tussen model en fotograaf naar voren. In korte shots zie je voorbeelden van deze wisselwerking. Michael wil bijvoorbeeld als veroordeelde niet aangeraakt worden, terwijl hij als visser een hele open houding heeft. Daarnaast gaan alle fotografen met hem in gesprek tijdens het fotograferen. Eén van hen vraagt letterlijk aan Michael hoe hij het liefste afgebeeld wilde worden. Beide spelers hebben zo invloed op het beeld.


Conclusie

THE LAB: DECOY - A portrait session with a twist is een korte, vlotte en interessante Youtube-video. Het laat alleen NIET direct zien wat Canon zegt: dat de foto vooral bepaald wordt door de persoon áchter de camera. Daarvoor is dit experiment te kort. Dit filmpje is wel een prachtig voorbeeld hoe een model en fotograaf kunnen samenwerken om elke keer een ander personage te scheppen. Daar heb je geen uitgebreide props, decors, make-up of kostuums voor nodig. Michael draagt elk portret dezelfde eenvoudige kleding. Hier wordt het verhaal verteld door de houding en blik van het model en de keuzes van de fotograaf. Dát is de kracht van dit experiment en daardoor is het een geslaagd verhaal.

P.s. Mocht je echt geïnteresseerd zijn naar de interpretaties, perspectieven en stijlen van verschillende fotografen, kijk dan de onderstaande video van Ted Forbes. In zo'n 23 minuten komen allerlei fotografen voorbij die hetzelfde object hebben gefotografeerd, maar die heel duidelijk een eigen stijl hebben.

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.