Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Review: Profoto C1 Plus

Smartphone fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De nieuwe instagram generaties gebruiken niets anders meer. Je hebt een smartphone altijd bij je, het is snel, makkelijk, er zijn handige apps voor een snelle fotobewerking of met aantrekkelijke filters, en de foto’s kunnen direct online. Wat als je daar een professionele draai aan kunt geven met een handzame kleine flits? Dat zal Profoto ertoe gezet hebben om de C1 en C1 plus flitsers op de markt te brengen.

Foto 1: De Profoto C1 plus flitser

De Profoto C1 en C1 plus is een kleine ronde flitser die makkelijk in de tas past, licht is, en kan communiceren met een smartphone. Een iPhone om precies te zijn. Daarvoor moet gebruikt gemaakt worden van een door Profoto ontwikkelde app, die eerder al geschikt was voor het aansturen van de fantastische B10 flitsers.

De C1 is de meest eenvoudige uitvoering, met niets meer dan een enkele knop die gebruikt moet worden voor het aan- en uitzetten van de unit, en om een test flits te maken. De bediening van deze kleine flitser gebeurt volledig met de Profoto app.

De C1 plus, die ik uitgebreid mocht testen, is de luxere versie. Naast de aan- en uitknop is er een knop voor het schakelen van de continu verlichting, en een +/- knop voor het regelen van de helderheid van dit modellicht. Maar dit is niet het enige verschil. Wat de C1 niet heeft en de C1 plus wel, is een statiefaansluiting, een magnetische bevestiging voor accessoires, en de mogelijkheid om via de Air Remote van Profoto aangestuurd te worden. Zodoende kan de C1 plus gebruikt worden als kleine flitser naast de grote flits units bij gebruik van een ML of DSLR camera.

Foto 2: De Profoto C1 plus met de accessoires; kleurfilters, grids en de dome

De C1 en C1 plus zijn professioneel geprijsd, zoals alle producten van Profoto. Voor de C1 moet €299 worden betaald, en de C1 plus met zijn extra functionaliteiten €499. De afwerking en het gevoel van de C1 plus maakt duidelijk dat het om een kwalitatief hoogwaardig product gaat. Voor de C1 zal dat niet anders zijn. De vraag die je je kunt stellen is; is het dit bedrag waard?

De C1 plus close up

Hoe compact een C1 plus is, wordt pas duidelijk als je deze in de hand hebt. De flitser past met een diameter van 7,9 cm in de palm van je hand. De hoogte is 6,4 centimeter met de standaard geleverde dome. Zonder deze dome is de hoogte slechts 3,7 centimeter. Het totale gewicht is slechts 208 gram (of 179 gram zonder dome).

Foto 3: De C1 plus is klein genoeg om in de palm van je hand te passen. De LEDs die het licht verzorgen zijn goed te zien

De C1 plus heeft een aantal knoppen voor de bediening gekregen. Bovenop de unit, aan weerszijden van de grote witte aan- en uitknop zitten een knopje voor het aanzetten van het modellicht, en de +/- knopjes voor het instellen van de helderheid van dit modellicht. De onderzijde van de unit bevat de USB-C aansluiting voor het opladen van de accu, en een statief aansluiting zodat het niet altijd nodig is om de unit in de hand te houden.

Foto 4: De knoppen en aansluitingen die op de C1 plus aanwezig zijn

De achterzijde van de C1 plus heeft een rubberen oppervlak dat veel grip oplevert bij het vasthouden. De merknaam is erin geponsed. Standaard wordt er een dome bij geleverd, die via een magnetische ring vast klikt. Deze dome kan vervangen worden door een van de accessoires, of gecombineerd met een of meerdere van de accessoires. Deze dome kan bij de C1 niet verwijderd worden.

Foto 5: De C1 plus straalt van eenvoud en een perfecte afwerking

De accessoires voor de C1 plus bestaan uit grids van 10° en 20°, en kleurfilters (rose, geel en blauw). Ze worden via magneten op de unit vastgehouden, gelijk aan het systeem van de Profoto A1 flitsers. Het is dezelfde maat, dus indien je een A1 of A1X flitser bezit, zijn de accessoires uitwisselbaar. Helaas past de bounce card van de A1 en A1X niet op de C1 plus.

Foto 6: De accessoires voor de C1 plus worden magnetisch vastgeklikt, en er kunnen er meerdere tegelijkertijd geplaatst worden. Deze accessoires passen ook op de Profoto A1 en A1X flitsers

Lichtkracht van de Profoto C1 plus

Het licht van de C1 plus wordt geproduceerd door vijf sterke LED’s die rond de LED voor het modellicht geplaatst zijn. De flits produceert volgens Profoto 4300 lumens aan licht, maar spreekt niet over richtgetal of aantal watt-seconden, wat het dan moeilijk maakt om het te vergelijken met, bijvoorbeeld, een reportage flitser.

Om toch een idee te krijgen hoe krachtig de C1 plus is, heb ik een kleine test gedaan waarbij ik de output vergeleken heb met die van de Profoto A1 flitser. Beide flitsers zijn aangestuurd via een Profoto Air Remote. Het model is een hert met de flitser op ongeveer een halve meter afstand. De camera is ingesteld op f/8 en ISO100, waarbij de A1 flitser 4,6 stops licht toe moest voegen voor een acceptabele belichting.

Foto 7: Een goed belichte foto is geen enkel probleem voor een reportage flitser.

De C1 plus flitser daarentegen kan met dezelfde camera instellingen, en dezelfde flitsafstand, op volle kracht niet voldoende licht leveren voor een vergelijkbare belichting. De foto is sterk onderbelicht. Ter vergelijk heb ik de A1 flitser op de laagste flitskracht gezet (2,6 stops minder) wat ongeveer dezelfde belichting oplevert als de C1 plus op volle kracht.

Foto 8: Waar de Profoto A1 geen enkel probleem heeft, kan de C1 plus het niet bijbenen. Maximale flitskracht is niet voldoende om een goed belichte opname te verkrijgen.
Foto 9: De maximale fltiskracht van de C1 plus is gelijk aan de minimale flitskracht van een krachtige reportageflitser.

Deze test laat zien dat de C1 plus naar schatting tussen de 8 en 10 stops minder licht geeft dat een krachtige reportage flitser, wat aanzienlijk is. Hoewel de C1 plus geschikt is om met het Air Remote systeem van Profoto te gebruiken, en dus inzetbaar als extra flitser bij gebruik van een DSLR of ML camera, levert de C1 plus op volle kracht te weinig licht op om bruikbaar te zijn. De C1 plus kan hooguit gebruikt worden als een invul flitser, waarbij de afstand tot het onderwerp niet te groot mag zijn.

Waar de flits intensiteit van de C1 plus wel voldoende voor blijkt te zijn, is het fotograferen en flitsen op korte afstand. Ik heb de flitser met succes ingezet bij het fotograferen van paddenstoelen in het bos. De C1 plus levert in dat geval dat extra beetje licht om je onderwerp uit de omgeving te laten springen. Dit zijn omstandigheden waarbij een reportage flitser zelfs op de laagste stand te krachtig zal zijn.

Foto 10: De flitskracht van de C1 plus is geschikt om van korte afstand te flitsen, zoals bij macro fotografie.

Fotograferen met de Profoto C1 plus

Hoewel de C1 plus gebruikt kan worden met het Air Remote systeem, is dit kleine flitsertje in eerste instantie bedoelt om te gebruiken met een smartphone. Zoals Profoto het noemt; “een studioflitser voor je smartphone.” Het idee is, om de flitser in je ene hand te houden, en met je andere hand een foto met de smartphone te maken. Om de flitser naadloos met je smartphone te gebruiken is er de Profoto App.

De Profoto App

Zonder de speciale Profoto app is het niet mogelijk om de C1 en C1 plus te gebruiken. Niet alleen is dit de enige manier om via een smartphone de flitser aan te sturen, en visa versa, maar het is ook de enige manier om de instellingen van de flitser te wijzigen. Helaas is de app alleen te gebruiken op een iPhone 7 of nieuwer. Heb je een Android telefoon, of een oudere iPhone, dan heb je niets aan de C1 of C1 plus flitser. Het is dezelfde app die ook voor de Profoto B10 flitsers werkt.

Foto 11: Helaas is de Profoto app alleen geschikt voor de iPhone. Bovendien moet je minimaal een iPhone 7 hebben om er gebruik van te kunnen maken. Android wordt niet ondersteund.
Foto 12: De Profoto app is eenvoudig en spreekt grotendeels voor zichzelf.

Na het aanzetten van de C1 plus vindt de app de flitser direct. Alles in de app is vanzelfsprekend, waarbij er tevens een eenvoudige toegang tot tutorials en de (betaalde) academy video’s. Heb je een account van My Profoto, dan kun je via deze app ook heel snel en eenvoudig je apparatuur updaten. En er is een camera functie in de app ingebouwd. De flitser kan alleen en uitsluitend via deze camera functie gebruikt worden. De standaard camera app van iPhone, of welke andere je ook gebruikt, wil je de C1 en C1 plus flitser gebruiken, dan ben je verplicht deze Profoto camera app te gebruiken. De formaten die je kunt gebruiken zijn JPG, JPG en RAW (DNG), en het HEIF formaat.

De remote control van de Profoto app geeft de mogelijkheid om de flits kracht van de C1 en C1 plus te veranderen, en geeft controle over het modellicht. Je kunt niet alleen de intensiteit van de flitser en het modellicht regelen, maar ook de kleurtemperatuur. Deze is instelbaar van 3000K tot 6500K (± 200K).

Foto 13: De remote control van de app maakt het mogelijk om het licht van de C1 plus in te stellen. Je kunt meerdere flitsers tegelijk besturen, waaronder de Profoto B10 flitsers
Foto 14:De kleurtemperatuur van de C1 plus kan gewijzigd worden. Dit geldt zowel voor het flitslicht als het continu licht.

Hoewel dit onmisbaar is, blijft de camera functionaliteit van deze app de belangrijkste. Alleen hiermee is het mogelijk om de flitser te gebruiken. De camera app geeft de mogelijkheid om volledig op automaat te fotograferen, of handmatig. Het valt op dat de controle over de belichting niet via sluitertijd of ISO werkt, maar via een lichtmetingsschaal. Deze loopt van 0 EV tot maximaal 20 EV. Dit is een heel andere manier van instellen, wat het lastig kan maken wanneer je gewend bent om sluitertijd, ISO en diafragma in te stellen. Wat je exact verandert is niet duidelijk, aangezien er geen onderscheidt is in ISO of sluitertijd (diafragma staat altijd vast bij een smartphone). Misschien verandert de camera de ene, maar niet de andere, en misschien is het een combinatie. Hier heb je geen controle over.

Foto 15: De camera functie van de Profoto app, met de belichting aanduiding in stops. Dit is even wennen.

Behalve de belichting is het mogelijk om de witbalans aan te passen. Dit wordt grafisch weergegeven in de kleurbalans en de tint. Er worden geen namen gegeven die we van onze camera kennen, zoals daglicht, schaduw, of kunstlicht. De waarde in Kelvin wordt wel weergegeven.

Foto 15: De camera functie van de Profoto app, met de belichting aanduiding in stops. Dit is even wennen.

De camera app van Profoto kan gebruikt worden voor foto’s zonder flits, maar het is natuurlijk de bedoeling dat we de flitser aansturen via deze camera functie. Hierin zien we dezelfde functies als bij de remote control functie. De flits intensiteit is instelbaar, en het aansturen van het modellicht. De kleur van het licht kan ook via deze weg ingesteld worden. Ook hier geldt dat de instelling van het licht in stops weergegeven wordt.

Foto 17: De aansturing van de flitser, en het modellicht. Ook hier wordt het aantal stops aangegeven, net als bij de handmatige belichtingsinstelling.
Foto 18: De kleurtemperatuur van de flitser wordt op dezelfde manier gedaan als bij de witbalans. Alleen de tint ontbreekt.

Heb je meerdere flitsers ter beschikking, dan worden alle flitsers die aangestuurd kunnen worden weergegeven in de camera functie. Dit kunnen meerdere C1 en C1 plus flitsers zijn, maar ook de B10 flitsers die via hetzelfde systeem werken. Op deze manier is het relatief eenvoudig om meerdere flitsers vanuit de app te bedienen en aan te sturen.

Foto 19: Indien je meerdere flitsers hebt kun je die afzonderlijk aansturen. In dit voorbeeld is ook de Profoto B10 gekoppeld.

Het gebruik in de praktijk

Tot dusver de theorie. Hoe werkt het allemaal in de praktijk? Daarmee bedoel ik het fotograferen met de C1 plus in combinatie met een iPhone. Hierbij zal in de meeste gevallen de flitser in de hand gehouden worden, terwijl de iPhone in de andere hand gehouden wordt. Je hebt dus twee handen nodig, wat het dus lastig maakt om de app te bedienen, althans, wanneer de flitser en belichting handmatig bediend wordt; daarvoor heb je eigenlijk nog een extra handje nodig.

Foto 20: iPhone fotografie met de C1 plus in de praktijk. Je hebt er je handen vol aan. Voor handmatig instellen heb je eigenlijk nog een extra hand nodig

In de automatische stand kun je redelijk makkelijk werken, maar wil je instellingen veranderen dan moet je dat met de hand doen waar je de flitser vast houdt. Het is moeilijk om de flitser dan weer op dezelfde positie en afstand van je onderwerp te houden. Profoto heeft echter wel de optie ingebouwd om de witte aan- en uitschakelaar van de C1 plus als ontspanknop te gebruiken. Met andere woorden, je maakt de foto door de witte knop op de flitser in te drukken.

Foto 21: Bij de C1 plus kan de witte aan- en uitknop gebruikt worden als ontspanknop. De iPhone en C1 plus werken naadloos samen.

Wat de C1 plus als extra mogelijkheid boven de C1 heeft, is de mogelijkheid om het modellicht op de flitser zelf te schakelen, alsmede de +/- schakelaar om de intensiteit van het flitslicht te regelen. Als het modellicht ingeschakeld is, zal deze tegelijkertijd mee veranderd worden. Helaas is bij het gebruik van de +/- knop zonder de app niet te zien hoe de flitser ingesteld staat. Je hebt er de app voor nodig om dat te zien.

Bij het fotograferen in de automatische stand is het systeem zo ingeregeld dat de belichting en flits op elkaar afgestemd blijven, ongeacht welke flitsintensiteit je in stelt. Bij een lage flits intensiteit zal het resultaat een natuurlijke uitstraling krijgen, en werkt de flitser puur als invulflits. Bij een hogere intensiteit zal de omgeving donkerder worden, en zal het flitslicht een belangrijkere rol spelen. Dit wordt in de app een dramatische stand genoemd. Met andere woorden, in de automatische belichtingsstand kun je door de flitsintensiteit te regelen (de +/- toets op de flitser) bepalen in welke mate het flitslicht een rol speelt in je belichting.

Foto 22: Flitsen in de volledig automatische stand werkt het beste, en het snelste. De belichting wordt aangepast aan de hand van de flitskracht zoals deze screenshots laat zien. Hoe krachtiger de flits intensiteit, de donkerder de omgeving wordt. Profoto noemt dit een dramatische belichting, of een natuurlijke belichting.

Schakel je over op een handmatige belichting, dan zal ook de flitser handmatig ingesteld moeten worden. Het is dus alles automatisch, of niets automatisch. Een handmatige belichting instellen en vervolgens de flitser automatische laten inflitsen is zover ik heb kunnen zien, niet mogelijk.

Bij het fotograferen van mensen in een dynamische omgeving zal het noodzakelijk zijn om de flitser en iPhone camera op automaat te laten staan. Hierbij wordt de flitser puur als invul licht gebruikt, waarbij je door de flitskracht te variëren kunt bepalen in hoeverre de flitser een primaire lichtbron zal zijn. Vanwege de beperkte flitskracht zal het echter nodig zijn om dicht bij je onderwerp te blijven, wil je enigszins nut hebben van de flitser.

Foto 23: Bij een bedrijfsreportage bleek het fotograferen met de C1 plus mogelijk, maar met beperkingen. Bovendien geeft het maken van foto's met een smartphone geen echt professionele indruk, ook al is het een professionele flitser.

Ondanks dat Profoto de flitser als professioneel voor smartphone gebruik noemt, oogt het in opdracht fotograferen met een smartphone alles behalve professioneel, en mist het de flexibiliteit en vrijheid van een professionele camera en reportageflitser.

Bij het fotograferen van paddenstoelen werkte een klein statief het prettigste. Zo had ik mijn handen vrij om de app op mijn iPhone te bedienen, zonder dat ik de flitser daarvoor van plek hoefde te halen. Voor het meest praktische gebruik is een klein lampstatief zeker aan te raden, zeker wanneer je de belichting helemaal handmatig wilt instellen. Bedenk wel dat je daarvoor de C1 plus nodig hebt, want de C1 versie heeft geen statief aansluiting.

Foto 24: Werken met de C1 plus werkt het beste als deze op een statief staat. Zo heb je de handen vrij om de iPhone in te stellen, en de belichting geheel handmatig in te stellen.

Een voorzichtig oordeel

Het viel niet mee om de exacte werking van de flitser door te krijgen. De werking is anders dan wat je van een (echte) camera en flitser kan verwachten. Heb je de werking van de flitser eenmaal door, dan werkt het heel eenvoudig. Ten minste, in de automatische stand. Daarmee kan het in feite niet mis gaan, want ongeacht wat je als flitskracht in stelt, de belichting wordt automatisch aangepast. Alleen de uitstraling van de foto zal anders zijn. In de automatische stand is de flitser goed uit de hand te gebruiken, maar ga je handmatig aan de slag, dan is een lampstatief zeker aan te raden. Je hebt namelijk een extra hand nodig.

Foto 25: Instellingen aanpassen is eenvoudig met de app. Meestal heb je daar beide handen voor nodig. Gebruik je de flitser en camera op de automatische stand, dan zal dat niet of nauwelijks nodig zijn.

Helaas blijft het een kleine flitser, die ondanks de bijgeleverde dome een hard licht oplevert, zeker als de “dramatische stand” gebruikt wordt. Dit komt deels omdat de flitser vanwege de beperkte lichtopbrengst van zo dichtbij gebruikt moet worden. In de “natuurlijke stand” levert deze flitser net voldoende invullicht op zodat voorkomen wordt dat het hard licht is.

Voor professioneel gebruik is de flitser nauwelijks geschikt, hoewel de creatieve fotograaf altijd wel een nut kan vinden voor een kleine flitser als de C1 of C1 plus. Toch kan bij macro toepassingen de C1 plus zijn nut hebben. Ze zijn klein en licht genoeg om mee te nemen, en de beperkte lichtopbrengst is voldoende om dicht bij een onderwerp te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat je alleen met de app volledige controle over de C1 plus hebt.

Dan kom ik terug op de vraag of de C1 plus de € 499 waard is. Dat zal voor iedereen natuurlijk anders zijn, en ik kan alleen voor mijzelf spreken. Ik ben geen smartphone fotograaf, en daardoor zal het nut van een flitser als de C1 plus voor mij heel beperkt zijn. Voor de smartphone generatie kan dit echter heel anders zijn. Ik zie deze generatie ook als gebruikers van de nieuwste en duurste smartphones, die tot twee of drie keer zoveel kosten dan deze C1 plus. Vanuit dat oogpunt zijn de kosten van deze flitser weliswaar hoog, maar het is in verhouding niet meer dan wat een fotograaf zou uitgeven aan Profoto studioflitsers. De smartphone fotograaf zal zijn of haar foto’s zeker niet als minder zien.

Foto 26: Helaas is de C1 en C1 plus alleen te gebruiken met een iPhone 7 of nieuwer. Smartphone fotografen die geen iPhone hebben kunnen deze flitser niet gebruiken.

Ik noem het hier smartphone fotografie, maar in feite is het iPhone fotografie, want helaas is deze flitser alleen geschikt voor de gebruiker van iPhones. Het is nu te hopen dat Profoto niet de Android gebruikers zal vergeten, en de app ook snel daarvoor geschikt gaat maken.



Pluspunten

Een hoogwaardig kwalitatief product
Magnetische ring voor accessoires en dome
Accessoires uitwisselbaar met de Profoto A1 en A1X flitsers
Statief aansluiting
Aan- en uitknop werkt ook als ontspanknop
Schakelaar voor modellicht aanwezig
Flitsintensiteit kan geregeld worden vanaf de flitser
Kleur temperatuur kan ingesteld worden
Tot 2000 full power flitsen of 40 minuten continu licht op een acculading (opgave Profoto)
Klein, licht en compact
In de automatische stand eenvoudig om goed resultaat te behalen

Minpunten

Hoge prijs
Alleen voor iPhone 7 en nieuwe iPhone modellen (geen Android)
Flitser is niet erg krachtig
Manier van werking is anders dan een traditionele flitser
Lastig handmatig uit de hand te bedienen (extra hand nodig)
Geen controle over ISO en sluitertijd bij de camerafunctie in de app
Geen aanduiding ingestelde flits intensiteit op de flitser
Werkt alleen met de camera functie van de Profoto app
Heel beperkt inzetbaar als flitser in Air Remote flits systeem
Ook met Air Remote systeem is de app nodig om volledige controle over de flitser te hebben
De afdrukvertraging bij het maken van een foto is ongeveer 2 seconden vanwege de lichtmeting met flits
FOTO GALERIJ
Foto 27: De C1 plus voorzien van een grid zorgt voor een gerichte bundel licht. (iPhone XR | f/1,8 |ISO160 | 1/20 met -2EV – handmatige belichting)
Foto 28: Invulflits voor het bijlichten van de onderkant van deze paddenstoelen (iPhone XR | f/1,8 | ISO25 | 1/320 met geelfilter – automatische belichting)
Foto 29: Koraalzwammetjes in het mos met fltis van rechts achter (iPhone XR | f/1,8 | ISO25 | 1/170 met geelfilter en grid - automatische belichting)
Foto 30: Franjehoedje met flitslicht als primaire lichtbron. De witbalans is koud gezet, waarbij flitslicht met een geelfilter de blauwe kleur op de paddenstoel compenseert. (iPhone XR | f/1,8 | ISO25 | 1/110 met geelfilter - automatische belichting)
Foto 31: Gebruik van flitslicht als primaire lichtbron. IiPhone XR | f/1,8 | ISO25 | 1/95 met -2,3EV - handmatige belichting)
Foto 27: De C1 plus voorzien van een grid zorgt voor een gerichte bundel licht. (iPhone XR | f/1,8 |ISO160 | 1/20 met -2EV – handmatige belichting)
Foto 32: Automatische belichting werkt het beste. De flitskracht bepaald of het een natuurlijke of dramatische uitstraling krijgt. Dit is met de natuurlijke uitstraling. (iPhone CR | f/1,8 | ISO250 | 1/40 met -0,8EV - automatische belichting)
Nando Harmsen
Fotograaf

Nando Harmsen is een professioneel trouwfotograaf met als hobby landschapsfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geeft lezingen en workshops over zijn fotografie. Nando heeft door de jaren heen een eigen herkenbare stijl ontwikkeld, wat heeft geleid tot veel publicaties en exposities in zowel binnenland als buitenland.