Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Review Profoto C1

Review Profoto C1

Het gezegde wat je vaker hoort is “de beste camera is degene die je bij je hebt”. Vandaag de dag hebben we eigenlijk altijd onze smartphone met camera bij de hand. Smartphones worden technisch gezien iedere generatie steeds beter op fotografisch gebied. Tot op heden was één belangrijk verschil met een reguliere camera, het ontbreken van de mogelijkheid om flitsers aan te sturen. Met de komst van de C1 wil Profoto hier een oplossing voor bieden.

De Profoto C1 is een flitser die samenwerkt met je smartphone om zo een nieuwe dimensie aan smartphone fotografie te bieden. Cameraland was zo aardig om mij de mogelijkheid te bieden om dit product uit te testen. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen.


C1 en C1 plus

Met de introductie zijn 2 modellen op de markt gekomen: de C1 en de C1 plus. Deze hebben een adviesprijs van respectievelijk 300 en 500 euro. De C1 plus biedt een aantal voordelen t.o.v. het basismodel:

  • Meer vermogen 4300 vs 1600 lumen
  • Extra knoppen voor continu verlichting en kleurtemperatuur (C1 kan dit vanuit de app)
  • Ingebouwd schroefdraad voor bevestiging op statief
  • Mogelijkheid om grids en gels te bevestigen
  • Compatibiliteit met Profoto’s eigen AirTTL remotes

Voor deze review heb ik het basismodel de C1 kunnen testen. Voor het fotograferen maakte ik gebruik van een iPhone 8 Plus.


Hoe werkt het?

De eerste vraag die bij mij opkwam toen ik van het product hoorde, hoe gaat je smartphone samenwerken met de flitser? Profoto heeft hiervoor een eigen camera app ontwikkeld. Op het moment van schrijven was de app alleen beschikbaar voor Apple iOS. Gebruikers van een Android toestel kunnen daarom (op dit moment) nog geen gebruik maken van de C1.

De Profoto Camera app is verantwoordelijk voor het triggeren van de flitser op het moment dat je een foto maakt. Het maken van deze foto kan op twee verschillende manier. De eerste is vanuit de app zelf door op de ontspan knop te drukken. De tweede mogelijkheid is de knop te gebruiken bovenop de C1. Ik merkte in praktijk dat dit laatste vaak mijn voorkeur had. Zo kon ik de telefoon zelf lekker stil en stevig houden, zonder dat ik het scherm hoefde aan te raken.

Naast het aansturen van de C1 zelf, biedt de app een paar basis camera functionaliteiten. Je kunt als gebruiker de belichting en witbalans aanpassen. Als je meerdere camera’s hebt op je telefoon, dan kan je ook de zoom functie gebruiken. Als laatste kan je ook een timer instellen.


Flitsen en continu lichtbron in één

De C1 heeft twee soorten verlichting in zich in de vorm van een flitser en continulicht. Beiden zijn ook naast elkaar te gebruiken. Zo kan je het continulicht gebruiken als modellamp, maar kan deze ook gebruikt worden voor video opnames. Voor video heb je natuurlijk alleen baat bij continuverlichting. Beide lichtbronnen kunnen ook aangepast worden in kleurtemperatuur. Deze varieert van koel blauw naar neutraal tot warm geel. Voor flitsers zou je normaal gesproken met CTB of CTO gels werken om dit voor elkaar te krijgen. Dankzij de gekleurde leds is dit al standaard ingebouwd. Je kunt hierdoor vrij gemakkelijk de C1 qua kleurtemperatuur balanceren met ander lichtbronnen of het juist gebruiken voor een creatief effect.


De praktijk

Tijdens het testen heb ik mijn altijd behulpzame vriendin bereid gevonden om een paar keer model te staan voor mij. Alle foto’s die je ziet in deze blog zijn zo uit de camera gekomen. Ik heb ze heel bewust niet bewerkt, zodat duidelijk zichtbaar is wat je standaard voor resultaten krijgt.

Voor de eerste serie heb ik mijn model met haar rug richting het raam geplaatst. Op deze manier wilde ik testen hoever je komt met een high key setup. In de app heb ik de exposure verhoogd tot het niveau dat de achtergrond (nagenoeg) wit was. De eerste foto is gemaakt zonder flitser, waarbij gelijk opvalt dat de auto witbalans niet erg goed werkt in de app. Zonder gebruik van de flitsers waren de foto’s vrij groen van kleur. Gelukkig kan je deze ook nog handmatig aanpassen in de app.

Bij de tweede foto is de flitser toegevoegd. Je merkt hier dat de auto witbalans al een stuk beter is. Perfect is deze zeker alleen nog niet. Het is dus vooral zaak om de kleurtemperatuur van de leds goed af te stellen en eventueel wat nabewerking op gebied van kleurcorrectie. Wat ook goed te zien was op de tweede foto is de duidelijk vermindering in ruis. Door het toevoegen van een tweede lichtbron krijgt de sensor het een stuk minder zwaar te voorduren. Dit levert een stuk minder ruis op in de foto.

Voor de tweede serie wilde ik experimenteren met de meer creatieve mogelijkheden van kleurtemperatuur in foto’s. Ondanks dat het overdag, was wilde ik de illusie wekken dat het avond was met schemerverlichting. Hiervoor plaatste ik mijn model in de schaduw om zodoende het meeste daglicht weg te nemen. De eerste foto is weer genomen zonder flitser. Je ziet gelijk dat de smartphone camera het erg moeilijk heeft met het weinig licht en een praktisch onbruikbare foto oplevert.

Daarna heb ik een flitser toegevoegd en ben ik gaan experimenteren met verschillende hoeken. Hier komt gelijk een groot voordeel t.o.v. de ingebouwde smartphone flitser naar voren. Je bent nu in staat om je licht te sturen en daardoor de look en dimensie in je foto te gaan bepalen.

Selfie hulpmiddel

De Profoto C1 is ook bij uitstek geschikt om selfies mee te maken. Doordat je de C1 als trigger kunt gebruiken kan je veel makkelijker je camera stilhouden en van extra licht voorzien. Dit levert uiteindelijk weer scherpere foto’s op. Op eigenlijk alle smartphones is de camera aan de voorkant van mindere kwaliteit dan die op de achterkant. Extra licht en stabiliteit zijn dus een welkome aanvulling voor de fervent selfie schieters. Nou behoor ik niet tot die doelgroep, maar in het kader van deze test kon ik natuurlijk niet anders dan dit toch even testen..

Voor deze selfie maakte ik gebruik van de flitser in de C1. Wil je als vlogger nou video schieten, dan is de continu verlichting met name interessant. Deze is makkelijk in te stellen qua helderheid en kleurtemperatuur, waardoor je redelijk makkelijk en intuïtief de lamp kan balanceren met je omgevingslicht.

Voor de flitsstand kost dit soms een paar opnames totdat je het juiste vermogen hebt gevonden. Dit is feitelijk niet anders dan het werken met studio of reportageflitsers. Het werken met een losse lichtmeter kan natuurlijk een oplossing zijn. Ik denk echter dat het in praktijk niet voorkomt dat een smartphone fotograaf die bij zich heeft. Daarnaast kan je ook het diafragma en ISO niet los instellen in de app, waardoor een lichtmeter ook al zinloos wordt.


Fotograferen bij weinig beschikbaar licht

Eén van de grootste manco’s van een smartphone is natuurlijk de vele ruis bij weinig licht. Dit heb je dus al snel in de avond bij schemerverlichting. Ik vond het hierom interessant om te zien hoever we de ruimte konden oprekken door ’s avonds in huiselijke omgeving foto’s te maken. Hierbij wilde ik een balans creëren tussen het flitslicht en de reeds aanwezige philips hue verlichting in mijn woonkamer.

Hoewel de sensor in de camera de grootste bottleneck, werd de limiet aardig opgerekt door de C1 te gebruiken als extra lichtbron. Ik was redelijk in staat om toch een sfeervol verlicht te maken. Uiteraard was er duidelijke ruis zichtbaar, maar niet van het niveau zoals je dat zag zonder flitser.


Conclusie over de Profoto C1

Ik denk dat profoto een interessant product heeft ontwikkeld voor een bepaalde doelgroep. Voor mij als fotograaf is het zeker geen aanleiding om vanaf nu mijn camera thuis te laten en volledig mobiel te gaan werken. Voor de enthousiaste smartphone fotograaf is dit wel een heel mooi product. Zou heb je de mogelijkheid om een extra lichtbron toe te voegen om zo je ISO lager te kunnen houden. Wat weer tot betere foto’s leidt met minder ruis. Een tweede belangrijk voordeel is dat je nu eindelijk licht kunt gaan sturen. Iets wat ook voor smartphone fotografen interessant is in de praktijk. Zo ben je in staat om sfeer, contrast en dimensie te gaan beïnvloeden. Dit biedt tal van creatieve mogelijkheden wat smartphone fotografie in potentie tot nieuwe hoogtes kan stuwen.

De ontwikkelde app van profoto werkt, maar blinkt niet uit in instelmogelijkheden. Gebruikers van losse camera apps of lightroom mobile merken gelijk dat er hier een heel stuk minder mogelijk is. Persoonlijk miste ik vooral de mogelijkheid om de belichtingsdriehoek (diafragma, sluitertijd, ISO) handmatig aan te passen. Zeker als je beschikbaar licht en flitslicht gaat combineren is dit erg handig. Het wordt dan ook mogelijk om langere sluitertijden te gebruiken om zo je ISO zo laag mogelijk te houden. Iets wat erg interessant is op het moment dat je een smartphone op statief gaat gebruiken. Dit zijn wel zaken die in de toekomst makkelijk toegevoegd kunnen worden in de app. Voor nu is het iets om rekening mee te houden als je gewend bent om zelf veel in te kunnen stellen. Daarnaast is de app vooralsnog alleen beschikbaar voor iOS gebruikers. Het is op moment van schrijven onbekend wanneer er een versie uitkomt voor Android.

De Profoto C1 komt met prijskaartje dat maakt dat dit een product is wat waarschijnlijk niet voor iedereen is weggelegd. Hierbij moet meteen gezegd worden dat dit voor vrijwel alle Profoto producten geldt, wat mede komt door de zeer hoge kwaliteitseisen. Ben je nou veel met smartphone fotografie bezig dan kan dit een product zijn dat echt de investering echt waard is!


Over Andries Kooijman:

Andries Kooijman is een portret- en glamourfotograaf met een passie voor mensen en technologie. Als fotograaf probeert hij mensen te verrassen door de beste versie van zichzelf te laten zien op beeld. Daarnaast geeft hij al jaren diverse trainingen op gebied van fotografie, Lightroom en Photoshop. In zijn baan als HBO docent inspireert hij dagelijks jonge aanstormende ICT professionals om nieuwe dingen te leren. Andries is als docent/trainer sterk praktijkgericht en verzorgt zijn lessen en workshops met humor en veel enthousiasme.

Website: www.anko-fotografie.nl






Geplaatst in:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.