Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Review van de Panasonic Lumix S5

Review van de Panasonic Lumix S5

Review van de Panasonic Lumix S5

Panasonic heeft de Lumix S5 uitgebracht. Een fullframe mirrorless camera met dezelfde 24 megapixel sensor als in de Lumix S1. Maar vergeleken met die versie is de Lumix S5 een kleinere, goedkopere camera die zowel voor fotografen als videografen heel geschikt is. Ik kreeg van Cameraland.nl een exemplaar ter beschikking voor een uitgebreide review.


In 2019 mocht ik de Panasonic Lumix S1 gebruiken voor een uitgebreide review. Ik was toen al direct onder de indruk van deze veelzijdige camera. Deze mirrorless camera week erg af van de gangbare norm want het was geen kleine camera. Ik vond dit een welkome afwisseling van de trendt om als maar kleiner en compacter te gaan. Het fotograferen met de Lumix S1 ervaarde ik dan ook als erg prettig.

De Lumix S5 is rond dezelfde sensor gebouwd, maar nu wel in een kleinere verpakking. Sterker nog, de camera is zelfs kleiner dan de Lumix GH5 die een Micro 4/3 sensor bevat. Wat opties en prijs betreft zal deze camera als concurrent gezien kunnen worden voor zowel de Nikon Z 6 II als de Sony A7 III.

De belangrijkste specificaties

  • 24.3 megapixel full-frame CMOS sensor zonder AA filter
  • Contrast detectie DFD autofocus met gezicht, lichaam en oog detectie
  • IBIS tot 6.5 stop
  • 2.36 miljoen pixel OLED EVF met 0,74x vergroting
  • 3” 1.84 miljoen pixel volledig draaibaar LCD touchscreen
  • Tot 5 beelden per seconde fotograferen met continu AF (7 beelden per seconde zonder AF)
  • Twee kaartsloten, 1x UHS-II en 1x UHS-I
  • 96 mp hoge resolutie multishot functie in zowel jpeg als raw
  • Post-focus voor achteraf scherpstellen of focusstacking
  • Live-view samenstelling functie
  • 4K 30p (10bit 4:2:2) video in fullframe, en 4K 60p met APS-C crop
  • Anamorphic opname functies
  • WiFi en bluetooth verbindingsmogelijkheden

De Lumix S5 werd voor deze review geleverd met een compacte Lumix S 20-60mm f/3,5-5,6, een Lumix S 70-300mm f/4,5-5,6, en een fijne lichtgewicht Lumix S 85mm f/1,8. Het was een perfecte set voor landschappen, portretten en wat actiefoto’s van honden. De 300mm zou ook goed fungeren voor het fotograferen van dieren in het wild, maar door de warme dagen die tijdens deze review heersten leken de dieren zich meer dan normaal schuil te houden.

Het uiterlijk

De camera ligt goed in de hand. Hij is kleiner dan de Lumix S1, maar dit is geen nadeel voor het gebruik. Het grootste verschil met de Lumix S1 is het ontbreken van het LCD scherm op de bovenkant van de camera. Daarvoor in de plaats is nu het PASM instelwiel gekomen. Het instelwiel voor de transportfuncties is daarbij een apart instelwiel geworden met de herkenbare rode ring. De knop voor video opnamen is ook rood gekleurd, en deze heeft bovendien een prominente plek op de bovenkant van de camera. Daarmee wordt het belang de video functionaliteiten van de camera benadrukt.

De achterzijde van de camera is grotendeels onveranderd. Het heeft nagenoeg dezelfde knop layout als de Lumix S1, op een paar details na. De joystick werkt in slechts in de vier windrichtingen. Hij is niet diagonaal te gebruiken.

De AF-ON button ligt heel dicht naast de joystick. Voor mij is dit geen probleem, maar iemand met grote handen zou dit wat lastiger kunnen vinden. Het drukpunt van de AF-ON knop ligt bovendien vrij diep, wat ik minder fijn vind. Ik vermoed dat het een kwestie van wennen is. Het scherm is bij de Lumix S5 volledig draaibaar. Hierdoor is de camera ook uitstekend te gebruiken als vlogcamera.

Zoals het een goede camera voor video beaamd, is de Lumix S5 voorzien van een microfoon en een koptelefoon aansluiting. Daarnaast is er een USB-C die ook gebruikt kan worden om de camera direct van stroom te voorzien. Dit is natuurlijk een welkome functie voor langdurig gebruik bij video of timelapses. Voor de videografen is er een micro HDMI poort aanwezig. De aansluitingen gaan schuil achter scharnierende klepjes en niet achter rubberdopjes zoals bij veel andere camera’s. Ik vind het een hele nette oplossing.

De camera heeft plaats voor twee SD geheugenkaartjes. Slechts één van de sloten ondersteunt UHS-II. Het langzamere geheugenslot heeft alleen wat impact op het wegschrijven van raw bestanden bij de hoogste framerates. De videografen kunnen gerust zijn, de UHS-I is voldoende snel voor de hoogste video bit rates van de Lumix S5.

Het menu en opties

Het menu van de Lumix S5 is, ondanks de vele opties die erin zitten, redelijk overzichtelijk en makkelijk te doorgronden. Het is verticaal opgezet met vijf hoofdgroepen, elk voorzien van een onderverdeling. Het is volledig met touchscreen te bedienen wat prettiger is dan via het wiel op de achterkant of de joystick. Een van de vijf hoofdgroepen is het Mijn Menu, bestaande uit 3 afzonderlijke pagina’s waar je de meest gebruikte functies in kan programmeren.

Een deel van de functies in het camera menu veranderen wanneer je naar video omschakelt. Hiermee is er een duidelijk onderscheidt tussen foto en video instellingen. Een groot deel van de knoppen op de Lumix S5 zijn naar eigen wens te programmeren.

Het menu bevat een aantal bijzondere functies. Een daarvan is de hoge resolutiemodus om een 96 megapixel foto te genereren. Er is ook de van Panasonic bekende post-focus optie waarbij je achteraf het scherpstelpunt kunt kiezen of een focusstacking kunt genereren. De 6K/4K foto functie stelt je in staat om in 6K resolutie 30 beelden per seconden, en in 4K resolutie maar liefst 60 beelden per seconde te fotograferen.

De Lumix S5 is de eerste full frame camera die een live-view samenstelling functie ingebouwd heeft. Tot voorheen was deze functie voornamelijk in Olympus M43 camera’s terug te vinden. Met de live-view samenstelling functie wordt voor de foto enkele series van opnamen gemaakt, waarbij alleen de veranderingen in lichtste pixels worden geregistreerd. Dit is perfect voor sterrensporen, lichttekenen, en misschien zelfs nachtelijke bliksemfoto’s. Helaas heb ik deze alleen kunnen uitproberen. Er waren helaas geen momenten om dit in de praktijk te gebruiken.

Beeldkwaliteit

Over de beelden van de Lumix S5 valt weinig te klagen. Het kan wel een beetje moiré laten zien door het ontbreken van het AA filter, maar daar heb ik in de praktijk weinig tot geen last van gehad. De kwaliteit van het beeld blijft onder alle omstandigheden goed, zelfs als de ISO waarde flink hoger gezet wordt.

Voor raw fotografen zal de camera vanaf ISO 800 dezelfde ruis laten zien als bij een onderbelichte foto die evenredig lichter maakt wordt in de nabewerking. Hiermee is het eenvoudig om hoge lichten te behouden. Toch blijft het prettig om de belichting al in de camera redelijk te krijgen, omdat je daardoor op het LCD scherm ook kunt zien wat je gefotografeerd hebt.

Dit gedrag van de Lumix S5 levert bij het fotograferen in ieder geval veel speelruimte op waarbij je in de nabewerking zonder veel problemen de donkere delen kan oplichten. De beelden blijven een prachtige kwaliteit houden.

Speciale functies

Eén van de meest in het oog vallende functies is de hoge resolutie stand. De camera stelt je in staat om maar liefst een 96 megapixel foto te maken door een serie beelden samen te voegen. Het resultaat van deze samenvoeging kan een raw bestand of een jpeg bestand zijn, net wat je zelf het liefste wilt. Heel bijzonder is de mogelijkheid om bewegende onderwerpen te filteren. Deze bewegingscompensatie zorgt ervoor dat bewegende onderwerpen toch bijna perfect scherp in beeld komen.

Een andere mooie functie is de post-focus. De camera neemt daarbij een korte video in 6K of 4K resolutie op, terwijl het focuspunt over het hele bereik verschoven wordt. Vervolgens kun je zelf kiezen op welke plek je de scherpstelling wilt hebben door die plek simpelweg op het LCD scherm aan te tikken. Met een druk op de knop maak je er dan een jpeg beeld van. Als je wilt kun je meer dan een enkele foto laten genereren, en voor elke foto een ander punt aan te wijzen.

Het is ook mogelijk om meerdere focuspunten aan te wijzen. De camera zal dan via focus stacking een jpeg gerereren waarbij alle geselecteerde punten scherp zijn.

Voor wie zo nu en dan snelle actie wil vastleggen en 5 beelden per seconden niet voldoende is, is er de 6K/4K foto stand. De camera zal in die stand respectievelijk 30 en 60 beelden per seconden opnemen als een kort filmpje. Je kunt vervolgens in dit filmpje de afzonderlijke frames selecteren en die je als jpeg opslaan.

Zowel bij post focus als de 6K/4K foto stand zal het beeldmateriaal netjes op de geheugenkaart opgeslagen worden. Het is dus niet nodig om direct na het maken van de foto de selectie te maken en de jpeg beelden te genereren. Je kunt dit op elk gewenst moment doen, en zo vaak als je zelf nodig acht, zo lang je de beelden op het geheugenkaartje hebt staan.

Autofocus

Het autofocus systeem van Panasonic is het zogenaamde Depth from Defocus systeem, afgekort DFD. De camera vergelijkt twee onscherpe foto’s om zo de juiste focusrichting te bepalen en scherp te stellen. Het gaat de scherpstelling vervolgens finetunen met contrast detectie. Dit systeem werkt razendsnel.

De Lumix S5 heeft behalve de gezicht, oog en lichaams detectie nu ook hoofd-detectie. Hiermee lost Panasonic het probleem van scherpstellen op wanneer de persoon die je fotografeert niet in de camera kijkt. Ik heb gemerkt dat dit systeem heel goed werkt, en de scherpte behoudt ongeacht welke richting het model in kijkt.

Het continu scherpstellen gaat ook goed, hoewel ik het idee heb dat het wat snelheid betreft achterblijft op de concurrentie. Het aantal opnames per seconde dat de Lumix S5 aan kan zal wel wat invloed hebben op dit oordeel. Met slechts 5 beelden per seconden mag je deze camera zeker niet snel noemen.

Bij de review van de Lumix S1 in 2019 viel het onrustige gedrag van de autofocus op. Je ziet het beeld heen en weer schieten, een soort fladderen van het beeld. Dit effect is iets dat karakteristiek blijkt te zijn van het DFD systeem wanneer er continu AF gebruikt wordt. Panasonic heeft dit fladderen wel weten te verminderen ten opzichte van de Lumix S1, maar het is nog steeds aanwezig. Hoewel het vervelend kan zijn, heeft het echter geen effect op het resultaat. De foto zal, ondanks dat gefladder gewoon scherp zijn.

Video

Ik heb nauwelijks video beelden gemaakt met de Lumix S5. Toch is deze camera uitstekend geschikt voor video, iets wat de prominente rode video knop al suggereert. De Lumix S5 heeft de mogelijkheid om 10 bit 4:2:2 op te nemen, wat veel video liefhebbers zeker zullen waarderen. Er is de mogelijkheid om 10 bit V-log/V-gamut op te nemen en je kunt desgewenst een waveform en vectorscope display weergeven.

De camera neemt op in 4K met 30 beelden per seconde, wat opgeschroefd kan worden naar 60 beelden per seconde wanneer er naar een APS-C crop overgeschakeld wordt. De Lumix S5 heeft ook ondersteuning voor anamorphic filmen. Het ondersteunt 1,3x, 1,33x, 1,5x, 1,8x en 2x anamorphic objectieven.

De Lumix S5 heeft de Slow&Quick functie op het PASM instelwiel, waarbij het mogelijk is om tot 180 fps op te nemen en deze te vertragen tot bijvoorbeeld 24p, of om 1-24 fps op te nemen voor supersnelle videobeelden. Met de laatste firmware update krijg je ook de mogelijkheid om raw video data via HDMI op te nemen, of Apple ProRes RAW. Je moet daarvoor wel een geschikte exterme recorder hebben.

Zoals gezegd heb ik de video mogelijkheden alleen maar vluchtig bekeken en niet getest. Maar het is zeker dat de Lumix S5 een indrukwekkende set video mogelijkheden biedt die zeker interessant zijn voor de videograaf.

Conclusie

Toen ik de Panasonic Lumix S1 in handen kreeg, was ik aangenaam verrast. Hoewel groot en zwaar, was deze camera heerlijk in het gebruik. De flexibiliteit en mogelijkheden maakten het fotograferen een waar plezier. Ik was van mening dat als ik voor een nieuw camera systeem zou moeten kiezen, deze Lumix S1 zeker het overwegen waard zou zijn.

De Lumix S5 is het kleinere broertje van de Lumix S1 en in die zin is het ook een heel vergelijkbare camera. Het heeft dezelfde sensor, maar dan in een kleinere body die het in zeker zin aantrekkelijker maakt om mee te gaan fotograferen. Je neem de camera veel sneller eventjes mee. Combineer dat met de set objectieven die ik ter beschikking had, en je hebt een heel compacte maar volledige fotografie set.

Het is voor een Canon gebruiker als ik even wennen om alle functies in het menu goed in te stellen. Gelukkig is de menu structuur eenvoudig te doorgronden en het vinden van de functies is niet heel moeilijk. De meeste gebruikte functies passen bovendien in de drie pagina’s van het Mijn Menu zodat je ze altijd direct ter beschikking hebt.

Vooral het gebruik van het touchscreen is erg prettig. Het zijn ook de kleine dingen die deze camera bijzonder maken, zoals de mogelijkheid om het histogram naar elke gewenste plek op het scherm te slepen. Je kunt het AF punt via swipe verplaatsen als je de camera voor je oog houdt zodat je niet beperkt bent tot het joystick gebruik.

De camera vind ik minder geschikt voor actie fotografie. Hoewel de autofocus tracking goed werkt, mag de camera met slechts 5 beelden per seconde traag genoemd worden. Wil je zo nu en dan toch snellere actie vastleggen, dan is de 6K/4K foto instelling een uitkomst.

Het fladderen van de focus is wel erg storend bij het fotograferen in continu AF. Hoewel dit geen invloed heeft op het resultaat, kan het wel erg afleiden bij het fotograferen.

Wat heel aantrekkelijk is, zijn de video mogelijkheden van de Lumix S5. Deze zullen de videografen zeker aanspreken. Helaas ben ik niet in de gelegeheid geweest om daar meer naar te kijken. Ik ben sowieso meer fotograaf dan videograaf en zal het voor mij moeilijk zijn om de video mogelijkheden volledig naar waarde te kunnen beoordelen.

Ik vind de Panasonic Lumix S5 een heel veelzijdige camera die prettig in gebruik is. Er zijn veel functies ingebouwd die je bij andere camera’s niet zal vinden. Ik kan deze camera zeker aanraden voor de enthusiaste fotograaf. Je bent gegarandeerd van een goede kwaliteit beeld dat de concurrentie zelfs kan voorbij streven. Ben je voornamelijk een actie fotograaf, dan is de Lumix S5 wat minder geschikt.

Pluspunten

  • Fantastische beeldkwaliteit met een goed dynamisch bereik
  • Compacte camerabody
  • In Body Stabilisatie tot 6,5 stop
  • Goede autofocus en tracking
  • 96 megapixel superresolutie met bewegingscompensatie
  • Dubbel kaartslot
  • Goede touchscreen functionaliteit
  • USB-C oplaadmogelijkheid
  • Heel uitgebreide video mogelijkheden
  • Volledig kantelbaar LCD scherm
  • Post-focus en live-view samenstelling functie
  • Sluitertijd kan tot 60 seconde ingesteld worden voor bulb nodig is

Minpunten

  • Autofocus blijft fladderen bij continu AF
  • Hoewel goed, blijft de AF enigszins achter op de concurrentie
  • AF-ON knop is niet zo prettig in gebruik en te dicht bij de joystick geplaatst
  • Joystick is werkt slechts in 4 richtingen
  • Maakt maximaal 5 beelden per seconde met continu AF
  • Resolutie van de EVF is niet zo hoog
  • Video opname knop wordt erg makkelijk onbedoeld ingedrukt
  • Slechts een UHS-II SD kaartslot

Galerij



Geplaatst in: Tags:
Nando Harmsen
Fotograaf

Nando Harmsen is een professioneel trouwfotograaf met als hobby landschapsfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geeft lezingen en workshops over zijn fotografie. Nando heeft door de jaren heen een eigen herkenbare stijl ontwikkeld, wat heeft geleid tot veel publicaties en exposities in zowel binnenland als buitenland.