Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Review Canon G3X Jelle

Voor de reis naar Botswana kreeg ik een Canon Powershot G3X compactcamera mee. Dit is een zogenaamde superzoom camera met een 20 megapixel 1”sensor en maar liefst 25x optische zoom. Mijn eerste reactie bij het horen van de camera die ik zou testen was niet zo positief "Mag ik een keer op safari en dan krijg ik een compactcamera, wat maken jullie mij nou?" Toegegeven, ik wist op dat moment vrij weinig van dit model. In tegenstelling tot sommige van mijn collega's heb ik beperkte parate kennis van foto-apparatuur. Nadat ik mij eens rustig had ingelezen in de specificaties en features van de G3X, werd ik al enthousiaster.

Jelle Wognum
Content Specialist

De G3X is weliswaar een compactcamera, maar wel echt een high end model. Je kunt de camera volledig handmatig instellen, fotograferen kan zowel in JPEG als in RAW, de behuizing is stof- en spatwaterdicht, je hebt een klapscherm met touchscreen, ingebouwde beeldstabilisatie, super leuke features zoals een speciale star trail mode en natuurlijk het geweldige zoombereik. En dat allemaal in een camera die zo compact is dat je deze overal mee naartoe kan nemen. Misschien heb ik toch wel geluk..

Luipaard op 600mm
Spelende nijlpaarden op 600mm
Pied Kingfisher op 600mm

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, eerst dus maar eens de camera naar mijn wensen instellen. Je kunt kiezen tussen verschillende beeldverhoudingen, bestandsformaten en resoluties. Vind je het zoals ik leuk om je beeld te bewerken, dan kies je voor RAW. Dit levert afbeeldingen op met weinig kleur, contrast en scherpte, maar deze kun je wel helemaal naar eigen smaak bewerken. Wil je niet, of minimaal, bewerken, selecteer dan JPEG. Uiteraard heb je ook nog de mogelijkheid om je JPEG bewerking in de camera in te stellen, zo kun je vooraf je foto’s meer of minder contrast, scherpte, verzadiging etc. meegeven.

Qua belichtingsopties geeft de Canon G3X heeft de standaard keuze tussen volledig automatisch, automatisch, sluitertijd voorkeuze, diafragma voorkeuze en manueel de sluitertijd en diafragma kiezen. Daarnaast heb je nog verschillende speciale opties, zoals sport, portret en sterren en nog enkele creatieve filters zoals HDR, fish-eye, miniatuur etc.. Op aanraden van onze reisleider Ed heb ik de camera ingesteld op diafragma voorkeuze met automatische ISO. Hierbij kun je vrij snel je beeld bepalen zonder de mist in te gaan met te lange of korte sluitertijden. Ideaal tijdens een safari waar je geen tijd hebt om lang na te denken over je shot.

Zebra op 600mm
Buttswana (olifant) op 600mm
Olifanten op 412mm

De praktijk

Wat een kleine camera zeg. We zijn begonnen met onze eerste safari vanuit Maun richting de campsite en ik zit naast Remco die de nieuwe Nikon Z7 met 500mm f4.0 mee heeft. Het verschil met mijn G3X is enorm en dat terwijl zijn setje voor een fullframe met 500mm eigenlijk nog behoorlijk compact is.. Ondanks het kleine formaat ligt de G3X wel prettig in de hand. De beeldstabilisatie werkt ook uitstekend, wat zeker helemaal ingezoomd een groot voordeel is.

Het vergt wel enige oefening om op 600mm uit de hand je compositie te bepalen, een klein tikje opzij en je onderwerp schiet zo je beeld uit. Het kan ook lastig zijn om je onderwerp zo ver ingezoomd goed in beeld te houden, maar daar heeft de G3X een super handige functie voor. Op de lens zit een knop waarmee je tijdelijk helemaal uitzoomt en als je de knop loslaat zoom je weer helemaal in. Onderwerp even kwijt > knopje indrukken > kadertje op het onderwerp > knopje los en je zit weer helemaal goed. Geweldig!


Zoom ver, verder, nog verder en dan nog iets verder

Het grootste wapenfeit van de G3X is natuurlijk het geweldige zoombereik. De lens heeft een 35mm-equivalent brandpuntsafstand van 24 tot 600mm. Dat is echt heel erg veel! Dit stelt je in staat om met een en dezelfde lens zowel weidse landschappen als onderwerpen van veraf te fotograferen. De ingebouwde beeldstabilisatie werkt opvallend goed, je kunt ook helemaal ingezoomd uitstekend uit de hand fotograferen of filmen.

Wanneer je inzoomt neemt de lichtsterkte helaas behoorlijk af. In groothoekstand is deze f/2.8, maar helemaal ingezoomd ga je naar f/5.6. Overdag is dit niet zo’n probleem, maar wanneer het donkerder wordt ontstaat al snel bewegingsonscherpte. Om dit te voorkomen zul je de afname van de lichtsterkte moeten compenseren met een hogere ISO, waarmee je wel risico loopt op ruis in je foto.

Het viel mij op dat ik erg vaak met 600mm heb gefotografeerd. Veel dieren staan nu eenmaal niet direct langs de weg (of wat daarvoor door moest gaan) en andere dieren zijn gewoon zo klein dat je hier helemaal op in wilt zoomen, denk bijvoorbeeld aan vogels. De laatste dag zagen we een groep leeuwen aan de overkant van de rivier lopen. Best een bijzonder moment, hoewel met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Ingezoomd op 600mm kreeg ik de leeuwen redelijk groot in beeld, ik was echt aangenaam verrast. Helaas zag ik op een groot scherm toch wel de nodige ruis terug, en dat met ISO 1000. Die kleine sensor heeft zoals eerder gezegd toch zijn beperkingen.

Leeuwen op 600mm
Leeuwen op 600mm

Bokeh, maar alleen als je je best doet

Een mooie onscherpte in de achtergrond is niet een van de kernkwaliteiten van compactcamera’s, een kleine sensor heeft zo zijn beperkingen. Toch kun je met de Canon G3X wel plaatjes schieten met een mooie bokeh, maar alleen door ver in te zoomen op kleine onderwerpen die zich dichtbij bevinden. Denk hierbij aan vogels, bloemen of insecten. Het leuke is dat je de G3X op deze manier ook prima geschikt is voor macrofotografie. De camera heeft ook een speciale macro modus, wat overigens niet meer is dan een close-focus optie waarbij je minimale scherpstelafstand 5cm wordt. De mooiste resultaten krijg je alleen als je meer afstand neemt en op je onderwerp inzoomt. Hoewel het dan wel lastig wordt om je onderwerp goed in beeld te krijgen, werkt het scherpstellen verrassend goed. Alleen wanneer er veel andere elementen in de compositie zitten, denk aan takjes, weet de camera zich even geen raad meer. Dat is te verwachten en kun je alleen oplossen door handmatig scherp te stellen. Onderstaand enkele foto's die goed weergeven wat voor mooie resultaten je kunt bereiken door in te zoomen op kleine onderwerpen.

Libelle op 600mm
Libelle op 105mm in macro mode
Hop op 600mm

Zoals gezegd kun je alleen een mooie bokeh krijgen door in te zoomen op onderwerpen die dichtbij zijn. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld een olifant, nijlpaard of ander groot dier in zijn geheel met een onscherpe achtergrond te fotograferen. Het onderwerp is hiervoor simpelweg te groot. Uiteraard kun je volgens dezelfde regels wel uitstekend een deel van een dier fotograferen met een onscherpe achtergrond, denk aan een hoorn of een slurf.

Olifantenslurf op 490mm
Kop van een waterbuffel op 600mm

Te fel voor het scherm

De G3X heeft een kantelbaar 3.2” touchscreen met 1.620.000 pixels. Het betreft een mooi helder scherm waar je in de meeste omstandigheden uitstekend mee uit de voeten kan, maar niet in de felle Afrikaanse zon. Wanneer ik vanuit de auto fotografeerde was er niet zoveel aan de hand, maar zodra ik buiten stond was het erg lastig nog iets te zien op het scherm. Zelfs wanneer ik helemaal over de camera heen gebogen stond, kon ik nauwelijks zien wat ik fotografeerde.

Ik zou eigenlijk een elektronische zoeker meenemen, de EVF-DC1. Deze was helaas ten tijde van de praktijktest niet leverbaar. Deze zoeker bevestig je eenvoudig op de hotshoe van de camera, waarna alle informatie die je op je scherm zou zien wordt doorgegeven naar de zoeker. Het zou een uitkomst zijn geweest. Daarnaast is het met een zoeker ook eenvoudiger om je camera goed stabiel te houden, je hebt deze namelijk dichter op je lichaam. Dit is met name helemaal ingezoomd een groot voordeel. Hoewel ik de EVF-DC1 niet hebben kunnen testen, zou ik deze op basis van mijn ervaringen wel aanbevelen. Zeker als je naar Afrika gaat!

Kampvuur op 144mm
Giraffe op 163mm
Moremi Game Reserve op 29mm

Star Trail en andere speciale effecten voor dummies

Botswana is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Het land is 16x zo groot als Nederland, maar telt slechts 2.38 miljoen inwoners. Dit betekent dat er per vierkante meter 100x zo weinig mensen wonen als in Nederland! Waarom vertel ik dit interessante feitje? Omdat dit verklaart waarom Botswana een geweldige plek is voor sterrenfotografie. De hemel is vaak helder en door het gebrek aan mensen en industrie heb je hoegenaamd geen lichtvervuiling, ideaal voor wie aan de slag wil met sterrenfotografie.

De Canon G3X heeft diverse leuke special effects, waaronder een Star Trail mode. Dit moest natuurlijk getest worden. Normaal gesproken heb je voor star trail fotografie twee opties. Je maakt een heleboel foto’s die je met software over elkaar heen zet of je maakt één foto met een hele lange sluitertijd. Het laatste levert veel meer ruis en minder goed belichte foto’s op, het eerste is alleen veel lastiger en kost je veel tijd in de bewerking. Tenzij je een Canon G3X hebt!

In Star Trail mode maakt de G3X achter elkaar foto’s die automatisch over elkaar heen worden geplakt. Omdat alleen een ‘nieuwe’ lichtbron wordt vastgelegd registreert de camera wel het draaien van de sterren (wat natuurlijk het draaien van de Aarde is), maar wordt je foto niet overbelicht. Jij hoeft alleen nog maar aan te geven hoe lang de camera door moet gaan, wat varieert van 10 tot 120 minuten. Zet je camera op statief > stel de tijd in > druk af > drink bier bij het kampvuur > bekijk het resultaat. Het werkt perfect en kan echt niet makkelijker. Het enige waar je eigenlijk nog voor moet waken is dat er geen dier tegen je nauwkeurig opgehangen camera aanloopt. Wat voor mij dé foto van mijn reis moest worden, is hierdoor helaas mislukt.

Star trail mode ingesteld op 30 minuten
Door een tikje van een dier tegen de camera zie je alles dubbel

Resultaat

De camera stelt goed en snel scherp, heeft een uitstekende videofunctie, tal van opties en laat zich eenvoudig bedienen. De weerbestendige behuizing bleek ook een uitkomst in het stoffige Afrikaanse landschap. Toch zijn er wel degelijk beperkingen, die met name te maken hebben met de relatief kleine sensor. Je hebt gewoon niet de resolutie van een APS-C of fullframe camera, wat je vooral gaat merken wanneer je beelden uitvergroot of wilt gebruiken voor posterformaat prints. Voor social media of, zoals nu, een webpagina is dit veel minder relevant. De afbeeldingen zijn goed scherp en zelfs een heel klein vogeltje zoals een malachite kingfisher kun je door het ongelooflijke zoombereik van 600mm behoorlijk goed in beeld krijgen. Het is zelfs mogelijk om de foto in de nabewerking te croppen om dit sierlijke vogeltje nog beter te laten zien en het resultaat valt mij mee.

Malachite Kingsfisher op 600mm
Crop van een Malachite Kingsfisher

Een ander punt, wat ik al eerder heb genoemd, is dat je met zo’n kleine sensor moeilijk kunt spelen met scherptediepte. Een onscherpe achtergrond krijg je alleen onder specifieke voorwaarden (van dichtbij inzoomen op een klein onderwerp), in elk ander geval is vrijwel alles scherp. Dat vind ik wel jammer. Ik had ook wel een plaatje willen hebben van een olifant met een mooie onscherpe achtergrond, maar dat wordt met deze camera erg lastig. Overigens is dit natuurlijk een beetje een luxeprobleem, er zijn maar weinig beesten zo groot als een olifant. Ik verwacht dat je met de G3X prima een foto kunt maken van een vos met een onscherpe achtergrond, mits de vos zich op de juiste afstand bevindt en vrij staat van de achtergrond (dus niet direct voor een bosje).

Bovenstaande wil niet zeggen dat de G3X geen goede camera is, in tegendeel. Je moet een compactcamera met 1” sensor niet vergelijken met een camera met een APS-C of full-frame sensor, wat ik net eigenlijk wel gedaan heb. Als ik kijk naar de resultaten die ik heb behaald, dan kan ik alleen maar heel tevreden zijn. En als we dan toch gaan vergelijken met camera’s met grotere sensoren, bedenk je dan dat je voor dit zoombereik bij dit soort camera's een lens nodig hebt die alleen al minimaal evenveel kost als de G3X en minstens 3x zo zwaar is. De G3X is weliswaar niet zo compact dat je deze in je broekzak meeneemt, maar meer dan een klein tasje heb je niet nodig. En met een gewicht van 733 gram zul je niet snel een hernia oplopen, althans niet door deze camera.

Hyena op 440mm
Wrattenzwijn op 600mm
Luipaard op 390mm

Conclusie

Ik kan de Canon Powershot G3X van harte aanbevelen aan de enthousiaste fotograaf die een camera zoekt waar je overal alles mee kan fotograferen. Het is ook typisch een camera die met je meegroeit als fotograaf en je leert om beter te fotograferen. Voor de beginner heb je uitstekende automatische functies, terwijl je als gevorderde fotograaf alles handmatig in kunt stellen. Het is een camera die je plezier geeft en je graag meeneemt, en daar gaat het om bij fotografie!

Voordelen

Enorm zoombereik
JPEG en RAW
Uitstekende beeldstabilisatie
Goede videofunctie
Stof- en spatwaterdicht
Stelt goed en snel scherp
Kantelbaar 3” scherm
Geschikt voor macrofotografie
Leuke special features zoals Star Trail mode
Goede handligging

Nadelen

Kleine sensor
Geen ingebouwde zoeker
Presteert matig bij hoge ISO waarden
Handmatig scherpstellen gaat traag
Accuduur is niet erg lang (hoewel bij normaal gebruik voldoende voor een dag)


Foto's


Waterbuffel op 600mm
Vogeltje op 600mm
Libelle op 600mm

Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het is een uniek gebied met een geweldige verscheidenheid aan wilde dieren. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden zijn hier geen verharde wegen, elektriciteit of hekken, je staat hier echt midden in de natuur. Dit is niet geheel zonder risico, maar maakt het wel veel indrukwekkender. Een leeuw die aan je tent likt is niet erg, zolang je niet per ongeluk de rits bent vergeten dicht te doen... Tijdens onze reis verbleven wij op de Kwai Community Campsite in Moremi Game Reserve in het oostelijke deel van de Okavango Delta. Het gebied is prima toegankelijk met een goed uitgeruste 4x4 en staat bekend en is geliefd om de grote aantallen - en de verscheidenheid aan diersoorten die hier vertoeft.

Jelle Wognum

Cameraland-medewerker, windsurfer en hobbyfotograaf

Jelle Wognum is content specialist bij Cameraland. In zijn vrije tijd staat hij het liefst op een surfplank met een flinke wind erbij. Jelle heeft naar eigen zeggen een 'gematigde passie' voor fotografie. Bij zijn surfavonturen gebruikt hij natuurlijk ook een action cam.