Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Review Canon EOS R

EOS R- het nieuwe fotograferen volgens Canon

De eerste dagen na de introductie van de EOS R ging het er op het internet vooral om wat hij niet kon of was. Hele volksstammen hadden hun oordeel al klaar voordat ze de camera ook maar een seconde in handen hadden gehad. Maar weinig kom je een oordeel tegen over de werkelijke vernieuwing die deze camera met zich mee brengt.



De spec-peepers hadden het fout

Wij houden niet van makkelijke meningen, dus opmerkingen als: de EOS R is een 5D Mark IV zonder spiegel… die slaan nergen op. Dat is een onderwaardering van dit nieuwe cameraconcept. Natuurlijk zijn er bij vergelijkende lijstjes van de specs veel overeenkomsten te vinden. Maar het is een totaal andere camera, waarmee je op een heel andere manier fotografeert dan met een traditionele digitale reflex. Je gaat veel impulsiever en creatiever werken.

Dat past dan ook heel goed bij het principe van de systeemcamera . Daarmee fotografeer je immers altijd volgens het principe ‘what you see is what you get’. Het scherm achterop en de zoeker geven altijd een preview van de foto die je aan het maken bent. De EOS R biedt je daarbij handige tools om de foto helemaal naar eigen idee aan te passen. Canon had kunnen zeggen: we maken een systeemcamera die in bediening zoveel mogelijk lijkt op de reflexen die we al hebben. Maar met een systeemcamera is méér mogelijk. En dat laat Canon met deze EOS R helemaal zien.

Handige schuifswitch

De EOS R is helemaal afgestemd op snel en intuïtief fotograferen. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld de schuifswitch, rechts van de zoeker. Je kunt er overheen schuiven om iets in te stellen (bijv. ISO, scherpstelfunctie of witbalans), je kunt er ook op drukken om snel tussen functies te wisselen. En dan kun je hem ook nog eens op een simpele manier activeren of deactiveren, zodat je hem nooit per ongeluk bedient. Dit is echte progressie op het gebied van camerabediening.

Verder ga je gebruik maken van de draaiwielen van de camera. Eentje achter de ontspanknop, te bedienen met je wijsvinger. En eentje aan de achterkant van de bovenkop, te bedienen met je duim. Dus je hebt schuifswitch, voorstel instelwiel, achterste instelwiel… plus nóg nog een bijzondere vierde optie: de control ring van de objectieven!

Control ring op objectieven

In de meeste reviews is er nog niet zoveel aandacht voor geweest, maar de toevoeging van de extra control ring aan de objectieven is belangrijk nieuws. Elk RF objectief heeft er een, naast manual focus ring en een, indien van toepassing, zoomring. Aan die control ring koppel je de variatie van diafragma, sluitertijd, belichtingscorrectie of ISO-waarde. Een van de R-adapters voor gebruik van je EF objectieven op de EOS R camera’s, heeft ook zo’n ring. Zo krijgen ook de objectieven die je al hebt deze extra handigheid.


LCD-scherm en touch pad

Het uitklapbare LCD-scherm aan de achterkant is te gebruiken als touchpad om om te bepalen waarop je scherpstelt. Dus ook als je via de zoeker fotografeert. Daarbij kun je vrijwel het totale scherm te gebruiken waar je scherpstelt: 100 % van de hoogte, 88 % van de breedte van het beeld. Daarbij zijn er 5655 AF-posities selecteerbaar. Overigens niet allemaal tegelijk, hoeveel er tegelijk worden gebruikt is afhankelijk van de scherpstelmethode die je selecteert.

De touchpad-functie kan tegen je werken als je gewend bent met je linker oog door de zoeker te kijken. Dan heb je namelijk de kans dat je met je neus onbedoeld de autofocus gaat sturen. Links-ogers kennen dat overigens ook als van andere touchscreen camera’s.


Pupil-autofocus

Een van de grote pluspunten van een systeemcamera is dat hij makkelijk gezichten herkent en daarop scherpstelt. Daarbij kan de EOS R ook scherpstellen op één oog. Heel belangrijk, zeker als je met objectieven werkt die een zeer hoge lichtsterkte hebben Objectieven waar de EOS R juist heel geschikt voor is. Pupil-AF werkt vooralsnog alleen in AF-S.

Voor een reflexbezitter is het een totale verademing dat je met de EOS R geluidloos kunt fotograferen door de elektronische sluiter te activeren. Belangrijk voor reportages, plechtigheden, natuuropnamen, enz. Overigens moet je daarbij wel rekening houden met het feit dat bewegende onderwerpen vervormd kunnen worden weergeven door het rolling shutter effect. Gebruik je de mechanische sluiter, dan is de camera prettig geruisarm.


Nieuwe bajonetvatting: ruimte voor extra kwaliteit

De nieuwe RF bajonet heeft dezelfde diameter( 54 mm) als de EF bajonetvatting, maar hij zit meer dan de helft dichter bij de sensor dan bij de reflexcamera’s. Dat geeft ideale mogelijkheden voor het bouwen van objectieven met extra hoge prestaties op het gebied van lichtsterkte, zoombereik, compactheid en kwaliteit. Dat zie je meteen al aan de nieuwe 24-105 mm, duidelijk compacter dan z’n bekende voorganger. En aan de aankondigde 28-70, met een lichtsterkte van 2,0 in plaats van 2,8. Het is wel zeker dat er een hele nieuwe range van bijzondere objectieven aan gaat komen.

Bestaande Canon objectieven passen op geen enkele manier rechtstreeks op de EOS R. Met een van de drie adapters zijn EF-objectieven echter gewoon bruikbaar. De objectieven voor de EOS M systeemcamera zijn niet te gebruiken. Een adapter ervoor heeft geen zin, want de M-camera’s hebben een kleinere beeldsensor.

De Canon EOS R heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Daarmee houdt Canon vast aan het principe dat ook bij de reflexen wordt gehanteerd: beeldstabilisatie in het objectief. Bij veel objectieven is het echter technisch niet haalbaar om stabilisatie toe te passen. Dat geldt vooral voor de primes met een hoge lichtsterkte. Bij de andere fullframe systemen zit de stabilisatie in de camera, en heb je er dus bij elk objectief gemak van. Hoe meer nieuwe RF objectieven ingebouwde beeldstabilisatie zullen hebben, des te beter wordt de keuze van Canon onderbouwd.

Videoprestaties

De EOS R levert uiterst scherpe video-opnamen af, dik in orde. De specificaties zien er ook goed uit, zoals 4K met 30p. 10-bit 4:2:2 is mogelijk, maar alleen met externe opslag. Bij opslag op de geheugenkaart heb je 8-bit 4:2:0. Bij inschakelen van de 4K videoresolutie heb je verder te maken met een cropfactor hebt van 1,8x. Dat betekent dat je voor overzichtsopnamen al snel een 16-35 mm nodig hebt. De sterke crop is voor natuur- en wildfotografen vast geen bezwaar.

Hoge prestaties

De 30 Megapixel sensor is afgeleid van de sensor van de 5D Mk IV. Hij is echter op een aantal punten verder doorontwikkeld. Belangrijk is dat de microlenzen die erop zitten volledig zijn aangepast aan het nieuwe systeem. Bovendien is is hij ook nog eens gecombineerd met een nieuwe Digic 8 procerssor. Dat alles geeft hoge verwachtingen ten aanzien van de kwaliteit.

De autofocus werkt akelig precies: scherpstellen gebeurt altijd bij de grootste diafragma-opening van het objectief. De specificaties van EOS R voor continu-snelheid zijn goed maar niet wereldschokkend, met een maximum van 8 bps, of 5 bps met focus tracking. Moet die tracking extra betrouwbaar zijn, dan houd je 3 bps over. Bepaald geen actiecamera pur sang, maar voor de doelgroep creatieve fotografen meestal geen probleem. Canon komt ongetwijfeld met nog snellere oplossingen. De EOS R maakt een uitstekende indruk, maar… it is only the beginning.

Waar staat de EOS R?

Op Canons eigen website wordt de EOS R vergeleken met 5D Mk IV. Snappen we wel als je kijkt naar de resolutie en diverse andere specs. Maar dit leidt mogelijk tot verkeerde conclusies een verkeerde indruk. Het is een totaal andere camera.

Dit is in de eerste plaats een camera waarin kwaliteit en creativiteit hand in hand gaan. Lekker compact, goede grip,hoog kwaliteitsgevoel en met een uitstekende gebruikersinterface die je het gevoel geeft dat je helemaal in control bent. Dat is bij Canon altijd al wel in orde geweest, maar dat hebben ze hier noch eens een extra dimensie gegeven. Dat geeft de EOS R een bijzondere positie ten opzichte van de concurrentie. Als je overstapt op een fullframe camera, waarom zou je dan niet meteen voor een systeemcamera gaan? Dat is wat Canon met EOS R voorstelt en terecht.

Natuurlijk komt die echte EOS high end professionele systeemcamera voor sportfotografen er. Ooit. Maar creatieve professionals en veeleisende vrijetijdsfotografen is een veel grotere doelgroep en die wordt met de EOS R uitstekend bediend. Logisch dat Canon daarmee start.



Geplaatst in:
Lars Polder

Cameraland-medewerker, fotograaf, schrijver

Lars Polder is verkoopmedewerker bij Cameraland en wandelende fotografie-encyclopedie. Hij heeft verschillende praktische fotografieboeken geschreven en geeft regelmatig workshops.