Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Hoe gebruik je een camera slider?

Hoe gebruik je een camera slider?

Ed Dorrestein, nature- en wildlife fotograaf en in vroegere jaren cameraman, geeft negen tips om een slider op een creatieve manier te gebruiken.

Wat zijn sliders?

Een slider is in essentie een rail waarop je een (video) camera kan laten glijden. Tot voor kort werden sliders vrijwel uitsluitend gebruikt in de filmindustrie om een camera mee te laten bewegen met een onderwerp. Het gebruik van deze sliders leverde erg mooie vloeiende beelden op, maar door de grootte was het gebruik beperkt tot professionele videografen. Een slider moest helemaal worden op- en afgebouwd en kostte daardoor veel tijd en geld.

De markt voor video-apparatuur ziet er tegenwoordig heel anders uit dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Vrijwel elke camera is in staat om mooie Full-HD videobeelden op te nemen en we zien bij de nieuwste modellen zelfs al vaker 4K ultra HD opnamemogelijkheden. Door deze ontwikkeling zijn er ook al meer accessoires voor (amateur)videografen die op een creatieve manier aan de slag willen met filmen. Een super leuke, creatieve en betaalbare accessoire is de camera-slider. De sliders van tegenwoordig zijn geen grote lompe apparaten, maar compacte en draagbare rails die zeer veelzijdig zijn in gebruik.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

  1. Gladheid van het oppervlak. Dit lijkt wellicht een open deur, maar daar waar veel sliders perfect glijden als er geen gewicht op staat laten sommigen het gewoon afweten als je er een zware camera op monteert.
  2. Duurzaamheid. Niets is erger dan veel geld betalen en te constateren dat het apparaat zeer snel slijt bij gebruik. Let dus op de gebruikte lagers en of het glijoppervlak een stevige materiaal soort is. Het kleinste krasje of deukje kan al lijden tot horten en stoten bij gebruik.
  3. Afmetingen. Koop niet te groot. Het lijkt stoer en noodzakelijk, maar het gewenste effect is met een goede opnamepositie ook met een korte slider te verkrijgen. Uiteindelijk moet hij gewoon vaak meegenomen worden en dan is 80 cm een mooie maat. In de auto op de achterbank geen probleem en ook de natuur in met een rugzak nog prima te doen.
  4. Stevige verstelbare poten. Dit lijkt eveneens een open deur, maar veel sliders hebben geen verstelling en op locatie is dat echt nodig. Niet iedere tafel is even vlak en op de grond moet je vrijwel altijd verstellen om goed waterpas te komen.

Creatief met sliding

Sliders worden eigenlijk veel te weinig gebruikt als je ziet wat deze toe kunnen voegen aan je videobeelden. Er zijn ontzettend veel creatieve mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan dramatische effecten of bewegende achtergronden bij een stilstaand object. Alles is mogelijk en de creatieve beperkingen zitten vaak alleen in je hoofd. Onderstaand een video met negen verschillende manieren om een slider creatief in te zetten.

Tip: Stop een spuitbus WD40 standaard in de tas, ideaal voor het onderhoud aan je slider.


Ed Dorrestein

Fotograaf / Safarigids

Ed Dorrestein heeft een passie voor natuur- en wildlife fotografie. Hij is zijn carrière in 1984 begonnen als trouwfotograaf, waarna hij jarenlang werkzaam is geweest binnen de camerabranche (waaronder als mede-eigenaar van Cameraland). Ed heeft tevens ruime ervaring als safarigids en gaat nog steeds jaarlijks reizen en fotograferen in Afrika. Hij test regelmatig camera's en schrijft en vertelt daar uitgebreid over.