Dit is een demo-winkel. Een geplaatste bestelling zal niet worden verwerkt.

Canon EOS R5 vs R6

De Canon EOS R5 vs de EOS R6

De Canon EOS R5 en R6 naast elkaar; welke is geschikt voor jou?

Onlangs kreeg ik van Canon Nederland de beschikking over de Canon EOS R5, een prachtige camera waarmee ik met een beetje planning twee bruiloften kon fotograferen. Daarna volgde een periode met de Canon EOS R6, die ik ingezet heb bij landschappen en vastgoedfotografie. Maar welke camera is nu geschikt voor jou? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven.


Na de eerste voorzichtige stapjes in de full frame mirrorless markt, heeft Canon in 2020 twee prachtige camera’s zonder spiegel op de markt gebracht. De Canon EOS R5 mag als een mirrorless versie van de EOS 5D mark IV gezien worden. Het zal niemand verbazen als ik de Canon EOS R6 als een mirrorless versie van de EOS 6D mark II beschouw.

Door het ontbreken van een spiegel zijn de camera’s kleiner en compacter. Toch zijn ze gelukkig niet tè klein, zodat de camera’s heel prettig vasthouden en te bedienen zijn. Ze voelen vertrouwd aan voor de Canon fotograaf die een spiegelreflex gewend is, ondanks een andere lay-out van knoppen.

De bediening van de Canon EOS R5 en Canon EOS R6

Aan de achterzijde zijn meeste knoppen verhuisd naar de rechterkant van de camera, zodat ze allemaal met één hand te bedienen zijn. Dit is deels noodgedwongen vanwege het volledig kantelbare scherm, maar het heeft ook tot een verbeterde lay-out geleid.

Ook op de bovenzijde van de camera zijn er veranderingen doorgevoerd, waarvan de meest opvallende het ontbreken van het PSAM wiel op de Canon EOS R5 zal zijn, of het ontbreken van een OLED scherm op de Canon EOS R6. Los van deze twee verschillen hebben beide camera’s geen fysieke knoppen meer voor de bediening van de ISO/flitslichtcompensatie, witbalans/meetmethode, en autofocus/serieopnamen. Deze hebben een plekje gevonden in een snelmenu die geactiveerd kan worden met de M-Fn knop. Er is in dat menu plaats voor vijf opties die tot op zekere hoogte zelf te kiezen zijn.

Op de achterzijde van de camera heeft de joystick en de AF-ON knop een prominente plek gekregen. Deze twee zitten nu op een plek die heel natuurlijk aanvoelt. Vooral de joystick heeft een heel uitsproken vorm waardoor deze blindelings te vinden is. De overige knoppen zijn prettig voelbaar, met een heel duidelijk drukpunt. De minder vaak gebruikte knoppen hebben een ander profiel, zodat ze goed op gevoel onderscheiden kunnen worden.

De Canon gebruiker zal geen enkele moeite hebben met het gebruik van het LCD scherm en het menu. Het uitstekende touchscreen is ook op deze camera’s aanwezig en het menu heeft dezelfde bekende indeling. Er zijn wel veel functies bij gekomen, die specifiek voor een mirrorless camera zijn. Denk daarbij onder andere aan de elektronische sluiter, instellingen voor de elektronische zoeker, en natuurlijk de autofocus mogelijkheden.

De IBIS en autofocus

Natuurlijk is de oog-AF een heel belangrijke functie deze camera’s. Deze werkt verbluffend goed, en is heel erg betrouwbaar. Tijdens de bruiloften merkte ik dat de autofocus nagenoeg perfect op het oog van een persoon blijft hangen. Als het oog uit beeld verdwijnt pakt de gezichts- of lichaams-AF naadloos over. Komt het oog weer in beeld, reageert de AF moeitíeloos en herkent het oog direct. De Canon EOS R5 en EOS R6 vindt al een oog als het heel klein in beeld is. Met andere woorden, de persoon in kwestie hoeft niet eens dichtbij te staan.

Ook ogen van dieren worden herkend, het maakt niet uit of het honden zijn of andere dieren. Het viel me op dat bij een 85mm objectief op f/1.4 bij een rennende hond het oog perfect scherp gehouden werd, iets waarvan ik heel erg onder de indruk was. Tot slot moeten we niet vergeten dat de camera een hele bruikbare In Body Image Stabilization (IBIS) heeft, die afhankelijk van welk objectief je gebruikt, tot maar liefst acht stops werkt.

De Canon EOS R5 en Canon EOS R6 naast elkaar

Ik heb de camera’s niet fysiek naast elkaar gehad, maar wel vlak na elkaar zodat ik ze toch redelijk goed met elkaar heb kunnen vergelijken. En dat was nodig, want de uiterlijke verschillend zijn zo klein dat ze niet opvallen wanneer je de camera’s niet direct naast elkaar kunt plaatsen.

De overeenkomsten

De Canon EOS R5 en Canon EOS R6 zijn beiden mirrorless camera’s met een heel efficiënte oog-AF die niet alleen snel en accuraat is, maar ook werkt bij een heel pluimage aan dieren waaronder vogels. De camera’s hebben meer dan 6000 AF punten die 100% van het beeld in horizontale richting beslaan, en 90% in verticale richting, en maken gebruik van de uitstekende Dual Pixel AF. De camera’s fotograferen tot twintig beelden per seconde bij de elektronische sluiter, en twaalf bij de mechanische sluiter.

Hou er wel rekening mee dat bij de elektronische sluiter de beelden in 12bit opgeslagen worden, in plaats van 14bit. Dit levert ongeveer 1 stop minder dynamisch bereik op. Beide camera’s hebben de stabilisatie in de camera body ingebouwd, die tot maximaal acht stops kan stabiliseren.

De verschillen

De verschillen tussen de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 zijn veelal subtiel. De EOS R6 is wat hoekiger van vorm en de bekleding van de body is iets anders. Het meest opvallende is natuurlijk het ontbreken van het PSAM instelwiel bij de Canon EOS R5, die daarvoor een OLED scherm heeft met een MODE toets in het instelwiel naast het scherm. Bij de Canon EOS R6 is het net andersom, deze heeft een PSAM wiel en geen OLED scherm. In dat opzicht is de basis bediening een klein beetje anders.

Het andere opvallende verschil is, dat de Canon EOS R5 aan de voorzijde een aansluiting voor de RS80-N3 draadontspanner heeft, net als bij de Canon EOS 5D mark IV. Voor de EOS R6 heb je de RS-60-E3 nodig, die aan de zijkant aangesloten wordt.

Maar er zijn meer verschillen die pas in tweede instantie opvallen. Eén daarvan vind je achter het klepje voor de geheugenkaartjes. De Canon EOS R6 biedt plaats voor twee SD kaartjes, terwijl de Canon EOS R5 naast een SD kaart een CF Express kaart nodig heeft. Als tweede is de resolutie van de elektronische zoeker en het LCD scherm bij de Canon EOS R6 kleiner. Deze verschillen zijn echter zo klein dat je beide camera’s naast elkaar moet vergelijken om ze te zien. Wat niet verschilt is de helderheid van de zoeker en het LCD scherm, die zijn in beide gevallen uitstekend.

Onder de motorkap zijn er nog meer verschillen. Ik heb deze in de onderstaande tabel naast elkaar gezet.

Uit dit alles wordt direct duidelijk dat het hier om twee totaal verschillende camera’s gaat, die weliswaar veel overeenkomsten hebben maar toch een heel andere doelgroep kunnen aanspreken. Wat je niet mag doen, is de Canon EOS R6 als camera voor de enthousiaste hobbyist noemen en de Canon EOS R5 de professionele versie. Beide camera’s zijn namelijk professionele machines die uitermate geschikt zijn voor professioneel gebruik.

Heb je 20mp nodig, of is 45mp beter?

De eerst vraag die misschien in je op komt is; heb je voldoende aan 20mp of is het beter om toch te kiezen voor 45mp? Die vraag kan ik niet voor je beantwoorden, maar ik kan je wel helpen om te relativeren.

Een resolutie van 20 megapixels lijkt niet zo veel vergeleken met 45 megapixels, maar schijn bedriegt. Een foto van 20mp is in waarschijnlijk 95% van de gevallen meer dan voldoende. Je kunt met deze resolutie uitstekend foto’s tot enorme posters af laten drukken, mocht je dat een keer willen doen.

Met mijn vastgoed fotografie was het direct duidelijk dat deze 20 megapixel sensor perfect was. De meeste foto’s worden uitsluitend op internet gebruikt, en soms in flyers die niet groter zijn dan A4 formaat. Maar ook voor bruiloften is een 20 megapixel resolutie perfect.

Het grootste voordeel van de 20 megapixels merk je bij het fotograferen van sport- en actiefotografie. De lagere resolutie stelt je in staat om meer foto’s aaneengesloten in serie te maken. Belangrijker is de betere prestaties bij hoge ISO-waarden. De Canon EOS R6 presteert bijzonder goed bij hoge ISO-waarden, wat perfect is wanneer er weinig licht is. In dat opzicht zou het zelfs treffend zijn om de Canon EOS R6 te vergelijken met de Canon EOS 1Dx Mark III, die gebruik maakt van exact dezelfde sensor.

Waarom zou je dan toch kiezen voor de hogere resolutie van 45 miljoen pixels? Natuurlijk levert die resolutie een enorme detaillering op die geschikt zou kunnen zijn voor een landschapsfotograaf, of andere fotografie die deze detaillering nodig heeft. Vergeet echter niet dat deze resolutie alleen merkbaar wordt wanneer je foto’s in een enorm groot formaat afdrukt.

Met 45 megapixels kun je natuurlijk wel veel croppen. Hiermee kan een wild-life fotograaf een langer brandpunt imiteren. Je betaalt er dan wel ongeveer 1800 euro extra voor. Daarvoor in plaats kun je ook een objectief met langer brandpunt kopen. Denk daarbij aan de fantastische nieuwe Canon RF 600mm of RF 800mm objectieven. Croppen zal met die objectieven nauwelijks meer nodig zijn.

Welke resolutie voor jou geschikt is, hangt dus helemaal af van jouw fotografie. Bedenk dat een hogere resolutie niet per definitie een betere keuze zal zijn.

Filmen in 8K, of toch gewoon in 4K?

De Canon EOS R5 heeft natuurlijk veel aandacht gekregen wegens de mogelijkheid om in 8K resolutie te filmen, waarbij het tevens mogelijk is om in RAW beeldformaat te filmen. Dit levert enige beperkingen op, die te maken hebben met de enorme hoeveelheid data die per seconde naar het geheugenkaartje geschreven moet worden. Dit levert bij langdurig filmen de beruchte oververhitting op.

Ik ben van mening dat iemand die filmbeelden van 8K resolutie nodig heeft, beter kan kiezen voor een camera die specifiek voor filmen geschikt is. Dat geldt mijns inziens ook voor het filmen in 4K resoluties. Ben je een fotograaf die regelmatig filmt naast zijn fotografie, dan is een hybride filmcamera, zoals de Canon EOS R5 en Canon EOS R6, heel geschikt. De Canon EOS R6 is op filmgebied minder uitgebreid, met uitsluitend 4K resolutie en minder belichtingsinstellingen. Daarbij is uitsluitend het IPB formaat beschikbaar.

Wat ik van de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 vind

De Canon EOS R5 en Canon EOS R6 zijn zeker geen perfecte camera’s. Geen enkele camera kan dat zijn, maar ik vind beide camera’s een aardig eind in de goede richting komen. Het ontwerp van de camera is heel goed, er is stabilisatie ingebouwd en de fantastische oog autofocus is zeker één van de betere op de markt. De buffer van de camera is voldoende om actiefotografie te beoefenen, en de touchscreen interface is heel bruikbaar en intuïtief.

Naast deze dingen zijn er heel veel andere voordelen te noemen, maar ook een aantal specifieke dingen die ik persoonlijk anders had willen zien. Ik denk daarbij aan een optische sensor in de AF-ON knop, zoals die in de Canon EOS 1Dx mark III te vinden is en een grotere batterij capaciteit (hoewel die ook niet slecht is). Er zijn ook kleine dingen, zoals een LED die niet uitgeschakeld kan worden bij een self-timer, en de limiet van 30 seconden sluitertijd, waardoor je al snel naar de bulb stand moet overschakelen. Bedenk dat dit vanuit het perspectief van een fotograaf is bekeken, en niet van iemand die veel met een camera als dit filmt.

In plaats van de nadelen is het veel interessanter om de voordelen van de ene camera boven de andere te benoemen. Dit lijstje is echter minder lang dan je misschien zou willen, aangezien het nagenoeg dezelfde camera’s zijn.

Voordelen van de Canon EOS R5

  • Resolutie van de sensor is extreem hoog
  • OLED scherm bovenop de camera
  • Meer filmmogelijkheden waaronder 8K resolutie
  • Iets hogere EVF en LCD resolutie
  • Draadontspanner aansluiting aan de voorzijde

Voordelen van de Canon EOS R6

  • Resolutie is perfect voor meeste doeleinden
  • Een PSAM wiel
  • Grotere buffer voor serie opnamen
  • Prijstechnisch gunstiger
  • Geen dure CF Express kaart nodig

Welke camera is nu geschikt voor jou?

De keuze tussen deze twee camera’s is van de ene kant heel moeilijk, maar misschien toch verrassend eenvoudig. Dit komt mijns inziens door de vele overeenkomsten die de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 hebben. De belangrijkste functies zijn de uitstekende autofocus en de implementatie van de In Body Image Stabilization. Daarnaast is de bediening voor het overgrote deel volledig hetzelfde.

Dit betekent in feite dat je de keuze moet maken tussen de resolutie en de filmfunctie van de camera’s. Vraag je daarom ten eerste af of je echt 45 megapixels nodig hebt, en zo ja, ben je bereidt om daar een significant hoger bedrag voor te betalen? Zoals ik al eerder aangaf, een 20 megapixel opname is over het algemeen meer dan voldoende.

De tweede vraag die je moet stellen gaat over de filmfuncties van de camera’s. Ben je iemand die veel filmt en ook veel mogelijkheden wil hebben zoals een uitgebreider gebruik van belichtingsinstellingen, uitgebreidere resoluties, het ALL-I formaat in plaats van alleen IPB, dan zal de Canon EOS R5 beter geschikt zijn. Vraag je je af wat ALL-I en IPB formaat is, dan is de kans groot dat de Canon EOS R6 voldoende voor je is op filmgebied.

Ik vermoed dat voor de meeste fotografen de Canon EOS R6 een uitstekende keuze zal zijn. Het is een camera die meer dan voldoende in huis heeft om jaren plezier van te beleven. Zijn je eisen hoger, en is een hogere resolutie of uitgebreidere filmmogelijkheden een vereiste voor je, dan zal de Canon EOS R5 de camera voor jou zijn.

Galerij



Geplaatst in: Tags:
Nando Harmsen
Fotograaf

Nando Harmsen is een professioneel trouwfotograaf met als hobby landschapsfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geeft lezingen en workshops over zijn fotografie. Nando heeft door de jaren heen een eigen herkenbare stijl ontwikkeld, wat heeft geleid tot veel publicaties en exposities in zowel binnenland als buitenland.