Effect filters

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.

Effect filter

Effect Filters

Sommige filters zouden in de zak van elke fotograaf moeten zitten, zoals een polarisatie en een ND filter. Andere filters zoals gekleurde filters hebben vaak met voorkeur te maken. Maar er is nog een belangrijke categorie filters. Namelijk: effect filters, dit soort filters creëren een uniek beeld ze geven je foto’s een artistieke flair. Effect filters zijn in tegenstelling tot polarisatie- en ND filters niet om het perfecte plaatje te maken maar of je compositie iets aparts mee te geven. Een aantal voorbeelden van dit soort filters zijn: sterfilters, mist-filters, en IR-filters.

Star-filters

Sterfilters of ook wel star-filters genoemd veranderen elk lichtpunt in een soort van ster. Een ster filter kan de lichtbron in een ster met vier, zes of acht punten veranderen, afhankelijk van het soort ster filter dat je gebruikt. Als je goed naar een star filter kijkt, zal je een klein rasterpatroon in het glas zien zitten. Dit zorgt er voor dat het licht verandert in een ster. Leuk in verschillende licht scenario's. Sterfilters voegen een beetje flair toe aan een afbeelding, zonder er overdreven nep uit te zien. Sterfilters komen het best tot hun recht wanneer er slechts één of twee lichtbronnen zijn.

Diffusion filters

Meestal streven fotografen naar een haarscherp beeld, tot een punt waarop de scherpte bijna obsessief is geworden. Maar opzettelijk een afbeelding een beetje zacht maken, heeft ook zijn charmes. Diffusion filters waren ooit populair voor portretten, maar hebben een verscheidenheid aan toepassingen. Het verzachtende, dromerige effect dat ze produceren, is ook goed voor artistieke stillevens. Een diffusion filter ziet er iets anders uit dan bewegingsonscherpte of gewoon een opname die niet scherp is. Kan het effect van de zachte filter worden nagebootst in Photoshop? Ja, echter zijn er ongeveer een half dozijn stappen voor nodig om het effect te creëren.

Infraroodfilters

Infrarood licht is onzichtbaar voor het blote oog, maar niet voor je camera. Een infrarood- of IR-filter blokkeert alle licht, behalve het licht dat binnen het infraroodspectrum valt. Omdat het menselijk oog IR niet kan zien, creëert het IR-filter een surrealistisch, dramatisch beeld. Kleuren zien er heel anders uit wanneer ze infrarood licht reflecteren. Groene bladeren zullen bijvoorbeeld wit lijken. IR-fotografie heeft ook veel meer contrast, die je niet kan vinden in een ander soort fotografie. Het probleem met het gebruik van een IR-filter is dat het grootste deel van het licht is geblokkeerd, dus IR-foto's die met een filter worden gemaakt, hebben een langere sluitertijd.